Annons:

BESLUT I DAG: Kraftig minskning av antalet lodjur som får skjutas i länet

Bill Nelson, ordförande för Svenska Jägareförbundet Kalmar län, är förvånad över att det blir så pass få lodjur som får skjutas jämfört med förra året. Foto: Pixabay/Micael Rundberg

BESLUT I DAG: Kraftig minskning av antalet lodjur som får skjutas i länet

Länsstyrelsen meddelade på måndagen sitt beslut om licensjakt efter lodjur i Kalmar län. Totalt får endast sex lodjur skjutas under 2024 års jakt som äger rum i mars månad. Detta är en kraftig minskning jämfört med de 32 djur som fick skjutas förra året.
– Jag är förvånad, säger Bill Nelson, ordförande för Svenska Jägareförbundet Kalmar län.

Annons:

Under 2023 tilläts licensjakt på totalt 32 lodjur i hela länet. Hälften i norra jaktområdet och den andra hälften i södra jaktområdet.

– I år ökar tilldelningen jämfört mot föregående år. Det beror på att vi fortsatt ser en ökning av lodjuren i Kalmar län och i södra Sverige, sa ställföreträdande avdelningschef Fredrik Ustrup i ett pressmeddelande förra året.

Men skillnaden blir väldigt stor i år. Länsstyrelsen har nu fattat sitt beslut om licensjakt på lodjur i Kalmar län och 2024 får endast sex lodjurs skjutas under licensjakten som äger rum i mars månad. Beslutet om att tillåta licensjakt på totalt sex lodjur har fattats för att reglera stammen, då den är större än förvaltningsmålet som är fyra till åtta familjegrupper (honor med unge/ungar). Målet är beslutat av Kalmar läns viltförvaltningsdelegation.

Avskjutningen begränsas till maximalt tre lodjur i norra jaktområdet och lika många lodjur i södra jaktområdet. Jakten avslutas i hela länet om två produktiva hondjur över 14 kilo fälls.

Enligt det senaste inventeringsresultatet finns elva familjegrupper i Kalmar län, vilket motsvarar minst 60 lodjur.

– I år minskar tilldelningen jämfört mot föregående år. Det beror på att vi i den senaste inventeringen sett en förväntad minskning av lodjuren både i Kalmar län och i södra Sverige, säger avdelningschef Anders Karlsson i ett pressmeddelande.

"Jag är förvånad"

Bill Nelson, ordförande för Svenska Jägareförbundet Kalmar län, är förvånad över beslutet.

– Jag trodde det skulle bli något fler i alla fall. Jag är förvånad, det är jag. Men det bygger på den inventering som är gjord och tyvärr blev det inget bra inventeringsresultat förra vintern. Vi vet ju inte exakt hur många lodjur vi har, men vi tror det är fler än vi inventerar. Jag bedömer att det finns utrymme för ett större uttag, säger han. 

När beslutet om att 32 lodjur fick skjutas kom var det ett steg i rätt riktining, enligt Bill Nelson.

– Man hör ju att det är många lodjur som ses och som inte blir kvalitetssäkrade. Det springer nog omkring en hel del lodjur som inte är med i resultatet. 

Vad är faran med att det blir så pass många färre som skjutas?

– Faran är att det blir en svängning avskjutning och det är bättre att ligga på en mer jämn nivå. Men problemet ligger i att det inte är så enkelt att inventera dem. Nu har vi snö och det är bra, men det hade vi inte förra året. Då fick vi gå på kamerorna. Vi har ingen bild av hur mycket föryngringar som har skett, men inventeringsperioden pågår till sista februari, så det kan fortfarande hända saker. 

Ligger över värdet

Jakten startar den 1 mars och varar som längst till och med den 31 mars. Jakten sker över hela länet förutom på Öland, där det inte finns några lodjur.

– Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen, och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Jakten tillåter lodjursstammen i södra rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Kalmar län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde, menar avdelningschef Anders Karlsson.

Resultatet från den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1 417 lodjur i Sverige. Populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, som ligger på 870 stycken. 

Inom det södra rovdjursförvaltningsområdet sker licensjakt även i Kronobergs, Jönköpings och Östergötlands län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt