Annons:

PERSONALEN FICK GÅ – EFTER ATT KUNDER STULIT PENGAR

Coop har sagt upp tre anställda efter en stöld i butiken, med motiveringen att de varit oaktsamma. En fjärde lämnade självmant för att visa sin lojalitet mot kollegorna. Foto: Lotta Madestam

PERSONALEN FICK GÅ – EFTER ATT KUNDER STULIT PENGAR

Efter en stöld på Coop i Virserum gav Coop Oskarshamn tre medarbetare sparken, en fjärde ska ha slutat i lojalitet till sina kollegor.
– Jag tycker Coop borde skämmas över hur de behandlat sina trogna anställda, säger Nils-Erik Lundgren.

Annons:

Eftersom det gått så många rykten på orten så känner sig Nils-Erik Lundgren angelägen att berätta bakgrunden, som närstående till en av de drabbade.

– Jag tänkte först inte göra något, men efter allt skitsnack som cirkulerar och har cirkulerat så tänkte jag att nu fan räcker det. De som springer med sådan här skit tänker inte ett dugg på hur de drabbade känner sig av att höra den ena lögnen efter den andra. Jag tycker även att Coop borde skämmas över hur de behandlat sina trogna anställda, säger han.

"Syns tydligt på övervakningskameran"

Händelsen utspelade sig i september, när en man och en kvinna tog sig in på kontoret och stal en eller två dagskassor.

– På övervakningskameran syns tydligt den man som tog sig in på kontoret och hur kvinnan vaktar utanför. Han hade tur som hittade var nyckeln till kassaskåpet var gömd. Jag har dock svårt att tro att det rörde sig om några större summor, för de flesta betalar ju med kort nu för tiden, säger Nils-Erik Lundgren.

Efter det här gjorde sig Coop Oskarshamn av med både butikschefen och två butikssäljare, den ena med så många som 38 års anställning. På papperet står det att det var en överenskommelse att de slutade. En fjärde ska ha lämnat frivilligt i lojalitet med kollegorna.

Uppgavs ha varit oaktsamma

Som skäl uppgav Coop att de anställda varit oaktsamma, mot bakgrund av att de dröjde nästan två dagar innan stölden anmäldes till polisen.

– Stölden upptäcktes inte först på lördagskvällen eftersom kassaskåpet var låst och nyckeln låg på sin plats. Först på måndag morgon såg man att det saknades pengar. Då gick man igenom videofilmen, såg hur stölden gått till och därefter gjordes polisanmälan, berättar Nils-Erik Lundgren när Dagens Hultsfred kontaktar honom.

"Var i chock"

Enligt uppgift var kodlåset till kontoret trasigt sedan länge. Det ska butikschefen ha påtalat många gånger till ansvarig. Trots det åtgärdades aldrig låset.

– Om kodlåset in till kontoret hade lagats när chefen larmade, så hade ju ingen kommit in på kontoret, säger Nils-Erik Lundgren.

När Dagens Hultsfred når en av de drabbade kan hon berätta att hela den här historien tagit henne hårt.

– Första tiden var jag chockad och gick som i dvala. Jag fattade inte vad som hänt, det var en riktig käftsmäll.

Nu när det fått lägga sig lite, hur mår du idag?

– Det värsta har varit alla dessa olika rykten, känner jag. Att vi bland annat skulle ha stulit pengar. Det har varit jättejobbigt.

Hur känner du nu över att du blev uppsagd?

– Jag hade ju jobbat där i många år. Jag trivdes bra och vi hade ju sagt till om kodlåset flera gånger, så jag känner mig väldigt ledsen och besviken över hur vi blev behandlade. Det gör att jag inte mår bra längst inne, det ligger och gnager hela tiden.

Bojkottar butiken

Även kunder har reagerat, som numera bojkottar butiken för att stötta personalen.

– Jag kommer inte gå dit om jag inte måste, säger en tidigare kund Dagens Hultsfred pratat med. Många har undrat vad som hänt, nu när det här kommer fram kommer folk säkert avstå butiken.

De drabbade uppges ha kontaktat fackförbundet Handels, som i sin tur ska ha kontaktat Coop. Svaret blev att de kunde gå till Arbetsdomstolen om de inte gick med på uppsägningen.

– Enligt Handels tar sådant ofta mycket lång tid, det är inte ovanligt att det tar mellan sex månader upp mot ett år och då blir medarbetarna helt utan ersättning, berättar Nils-Erik Lundgren.

De båda butikssäljarna ville dock inte gå tillbaka efter hur de blivit behandlade av Coop, så dom valde därför att inte strida mot uppsägningen. Därför gjordes en överenskommelse att de slutade.

Väljer att inte kommentera

Coops vd Richard Hedsand avstår ifrån att kommentera det hela mot bakgrund av att det är ett personalärende.

– Ett personalärende som är avslutat och där vi har med alla parter, både de fackliga och personalen. Så för vår del är det avslutat by the book, säger han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt