Annons:

Patient utsattes för ökad risk – nu anmäls vården till IVO

IVO har tagit emot en anmälan av händelse som hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Foto: Bildbyrån

Patient utsattes för ökad risk – nu anmäls vården till IVO

En patient anses ha haft en påtaglig ansträngning på hjärta och kärl över flera veckors tid utan adekvat uppföljning. Nu anmäls vården till IVO.

Annons:

Vården av en patient på en hälsocentral i Hultsfreds kommun har anmälts enligt lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

I anmälan slås fast att patienten anses ha utsatts för en ökad risk för hjärt- och kärlhändelse som skulle kunnat bli potentiellt mycket värre.

Enligt anmälan sökte patienten vård i september för att hen hade tungt att andas. Läkaren satte in medicin efter att ha funnit förmaksfladder och lätta så kallade ST-T-förändringar. En uppföljning var tänkt tre månader senare och patienten fick rådet att ta kontakt med akuten vid försämring.

Skickas akut till sjukhuset

Tolv dagar senare söker patienten på nytt på grund av andfåddhet och bröstsmärta och får en annan läkare som skickar patienten akut till medicinkliniken, där hen blir inlagd över ett dygn.

”Patienten har haft en påtaglig ansträngning på hjärta och kärl genom hög puls och högt blodtryck över flera veckors tid utan adekvat uppföljning efter det första akutbesöket och har därigenom utsatts för en ökad risk för hjärt/kärlhändelse som skulle kunna blivit potentiellt mycket allvarlig”, slår chefsläkaren fast.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt