Annons:

Fiberarbetet i Virserum stoppat –

Nu kan skyltarna plockas ner. Open Infra har stoppat fiberarbetet i Virserum. Foto: Lotta Madestam

Fiberarbetet i Virserum stoppat – "En väldigt stor förlust för oss"

Open Infra stoppar allt fiberarbete i Virserum. Företaget skyller på kommunen, som inte vill hålla med om kritiken.
– Det är en väldigt stor förlust för oss att vi inte kan komma vidare, men störst förlust är det för hushållen som inte får sin fiber, säger kommunikationschef Anya Alenberg.

Annons:

Open Infra har meddelat alla sina kunder att den planerade fiberutbyggnaden inte kommer genomföras. Totalt rör det sig om 100 hushåll, fördelade på tre etapper på landsbygden som inte kommer få fiber.

Enligt Anya Alenberg beror det på att man inte kan nå den kritiska länkpunkt som behövs för att kunna ansluta området eftersom kommunen inte godkänner vägen dit.

– Det handlar om åkermark där kommunen är ägare. Vi har kämpat för att få igenom det här i flera år, svarar hon på mail till Dagens Hultsfred.

”Håller definitivt inte med”

Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, håller definitivt inte med om det. Enligt honom inkom Open Infra med sina första underlag så sent som i höstas.

– Sedan har vi begärt kompletteringar där vi tyckt att underlaget varit undermåligt, exempelvis har inte exakta vägar varit tydliga, säger han.

Hur vill du kommentera att kommunen ställs ansvarig för att fiberarbetet stoppas?

– Det stämmer att vi inte gett okej för åkermarken, som är öster om idrottsplatsen. Anledningen är att vi arrenderar ut två skiften till jordbruk, så vi har sagt att de får hitta en annan sträckning, säger Jens Karlsson och fortsätter:

– Sedan är det skiften emellan, så det är inte bara kommunens mark de måste ta sig för att lösa den föreslagna sträckningen. Men det kanske de har löst, det vet inte vi. Vi ser inte helheten.

Har ni fått några reaktioner från drabbade kunder?

– Inga särskilda reaktioner, men ett par kunder har kontaktat oss och uppgett att Open Infra sagt att kommunen stoppat det. Det har gällt mark som kommunen inte ens äger och det har kunderna förstått, så det kan jag tycka är lite orättvist att det skylls på oss där vi inte ens är markägare.

– Sedan kan det ju påverka var de har sina noder, tillägger han. En anslutning utanför Virserum kan ju påverkas av att de inte löser huvudanslutningen inne i Virserum. Men de sambanden ser ju inte vi.

Så kritiken känns orättvis?

– Jag har svårt att bedöma var det faller, eftersom vi inte ser helheten. Vi är en pusselbit, sedan är det Trafikverket och alla privata markägare. Vi kan säkert orsaka viss försening, men deras underlag är ju inte tillräckligt för att det ska kunna gå snabbt. Med tanke på det kan jag tycka kritiken mot kommunen är orättvis.

Annullerat avtalen

Anya Alenberg kommenterar det hela så här:

"När vi planerar och bygger fiber i flera närliggande områden så är områdena beroende av varandra i hur vi bygger nät och hämtar länk för att kunna ansluta. Därför är det viktigt att snabbt få de tillstånd som behövs för att se om det planerade nätet går att genomföra. Det betyder att ett avslag på ett nödvändigt tillstånd i ett område kan påverka utbygganden i ett annat område." 

Enligt henne har avtalen med kunderna i Virserum nu annullerats.

Finns det någon möjlighet att arbetet kan gå igång igen och vad behövs i så fall?

"Fiberutbyggnaden i Hultsfreds kommun är beroende av stödpengar. Vi har haft en bra och konstruktiv dialog med Länsstyrelsen i Kalmar län som har haft en stor förståelse för situationen och som vid flertal tillfällen förlängt datum av slutredovisning av projektet. Men vi närmar oss nu detta datum vilket gör att vi inte kommer hinna fiberansluta alla hushåll som planerat”, svarar hon på mail.

Hur ser ni på att det blev så här?

”Det är en väldigt stor förlust för oss att vi inte kan komma vidare, men störst förlust är det för hushållen som inte får sin fiber, Den stora förloraren är kunderna i Virserum och det är vi uppriktigt ledsna för.”

Vad har ni fått för reaktioner så här långt?

"Reaktionen är att man vill veta vilka markägare det är som vägrat. En annan skriver att hen förstod att det inte skulle bli något, att hen tröttnat på att vänta och har löst det på annat sätt. En tredje vill veta hur man ska göra om man ändå vill ha fiber. På den frågan kan vi inte göra så mycket mer än att hänvisa till kommunen och se vilka planer de har för fiberutbyggnaden eller att lämna en intresseanmälan till Open Infra.
– Skulle vi få jättemånga intressen så är det möjligt att vi kan undersöka möjligheten igen, men det krävs att det är ekonomisk genomförbart och att vi får de marktillstånd som behövs."

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt