Annons:

Projektchefen om fiberkundernas önskan –

Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, är tydlig – kommunen kommer inte gräva fiber. Foto: Stefan Härnström, arkiv.

Projektchefen om fiberkundernas önskan – "Är inte quick-fix"

Fiberkunder i Virserum vill att kommunen agerar sedan Open Infra avslutat arbetet på orten. På särskilt en punkt har Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, ett väldigt tydligt svar.

Annons:

För två veckor sedan fick hundra fiberkunder på Virserums landsbygd beskedet att Open Infra beslutat avsluta sitt arbete på orten. Jan-Olof "Jos” Svensson, som haft en samordnade roll, vill nu se att kommunen agerar.

Jens Karlsson är projektchef på ÖSK och kan berätta att kommunen har fått liknande frågor från ett par invånare direkt till sig.

– I och med att vi inte har fått besked ännu hur alla projekt Open Infra jobbar med i kommunen kommer sluta så har vi inte behandlat något alternativ. Vi håller politiken informerade löpande om statusen och det finns inga andra besked än att vi fortsatt ska jobba i enlighet med den av fullmäktige beslutade bredbandsstrategi. Där är det övergripande mål motsvarande de nationella målen om anslutningsgrad vi jobbar mot, uppger han i ett mailsvar till Dagens Hultsfred.

Kan det, som du ser det, vara aktuellt att kommunen går in och löser det?

– En tydlig sak är att kommunen inte ska bygga själva utan vi ska jobba för att underlätta den kommersiella marknaden eller föreningar kan man förenklat säga.

Svårast och dyrast

 Kommunen ser också att de sista procenten kommer vara både svårast och dyrast. 

– Där kan lösningen vara den enormt snabba teknikutveckling som sker inom området såväl avseende 5G som andra typer av lösningar som exempelvis satellit. Vi försöker hålla oss ajour kring den utvecklingen och har löpande dialog med flera olika marknadsaktörer. Därutöver är det att bevaka alla möjliga stödmöjligheter som finns att tillgå, skriver han i sitt mailsvar.

– Oavsett kommer det inte vara någon quick-fix varken avseende Virserum eller större delar av landsbygden som inte ens varit aktuella för några projekt ännu.

 

Här kan du läsa reaktionerna på Open Infras besked.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt