Annons:

Haft svårt hitta lärare – nytänk ger fler elever chans att läsa modersmål

Internationella modersmålsdagen firas i Hultsfreds kommun med en utställning på biblioteket under tre veckor. Bilden är ett kollage. Foto: Privat

Haft svårt hitta lärare – nytänk ger fler elever chans att läsa modersmål

Inte längre bara fyra, utan tio. Hultsfreds kommun har kunnat utöka modersmålsundervisningen med hjälp av distanslärare.
Nu visas verksamheten upp som en del av internationella Modersmålsdagen.

Annons:

Under onsdagen firas Internationella modersmålsdagen. I kommun görs det med en utställning på Hultsfreds bibliotek under veckorna åtta, nio och tio.

I Hultsfreds kommun har man fyra språk igång med modersmålpedagoger fysiskt på plats. En nyhet är att man kompletterat med sex nya språk tack vare fjärrundervisning. Det har gett ytterligare knappt 40 elever möjligheten att läsa sitt modersmål.

– Vi provade förra våren med något språk och två grupper igång på vårkanten. I år har vi satt en organisation kring det och utökat med sex nya språk, säger Malin Carlsson, samordnare för modersmålspedagogerna.

Hon ser en tydlig fördel med det.

– Det underlättar att fler elever får ha sitt modersmål. Forskning visar att om man är stark på sitt första språk är det lättare att lära sig ett andra språk. 

Har en skyldighet

Är det fler än fem elever som har ett visst språk som modersmål har kommunen en skyldighet att leta möjligheter att ha undervisning. Minoritetsspråken räcker med en elev.

– Vi har haft svårigheter att hitta lärare till flera av modersmålen. Fysiskt på plats har vi lärare i serbiska, bosniska, albanska och arabiska som är det största modersmålet med cirka 160 elever. De sex nya språken är tyska, polska, somaliska, ukrainska, tigrinja och kurdiska som vi löser med undervisning på distans, berättar Malin Carlsson.

Språklig mångfald

Under tre veckor visas verksamheten upp på utställningen som pedagogerna gjort tillsammans med elever som går på kommunens olika skolor, upp till Albäcksskolan. Syftet är att belysa språklig mångfald.

– Modersmålspedagogerna har gjort ett större arbete i grupperna där man pratat om kulturkrockar, vad som är lika och olika i våra kulturer och med de äldre eleverna olikheter i aktuella samhällsfrågor, säger Malin Carlsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt