Annons:

Vimmerbypolitikern tar strid för hemspråk – mot partiledningen

Gudrun Brunegård tar ställning för hemspråk mot partilinjen. Foto: Arkivbild

Vimmerbypolitikern tar strid för hemspråk – mot partiledningen

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård gör motstånd mot partiledningen. Detta efter ett förslag om att lägga ned undervisningen i modersmål.
– Jag tycker att det finns tillräckligt starka vetenskapliga belägg för att det behövs, säger kristdemokraten. 

Annons:

Kristdemokraternas partistyrelse vill lägga ned modersmålsundervisningen, tidigare kallat hemspråk, i alla landets skolor. Enligt KD kan inte forskningen visa att utbildningen gör någon nytta och dessutom finns det en rad brister i undervisningen, menar man. Den miljard som går till utbildningen ska i stället gå till Svenska för invandrare, SFI, enligt partiet. 

Men förslaget är inte helt poppis i partiet. Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård är helt emot – och har lagt ett eget förslag. 

– Jag tycker att det finns tillräckligt starkt vetenskaplig belägg för att modersmålsundervisningen behövs för att barn ska få en begreppsbildning och språkbildning. Har man god kunskap om modersmålet är det lättare att ta till sig andra språk. Om modersmålsundervisningen inte fungerar tillfredsställande är det bättre att utreda hur den kan fungera bättre, säger Brunegård.

Hennes förslag syftar till att ta initiativ för en utredning av undervisningen som bland annat ska undersöka hur fjärr- och distansundervisning kan ge fler elever god utbildning av behöriga lärare.

– Det är inte ovanligt med olika uppfattningar inom ett parti, menar Brunegård.

Namninsamling startad

Hon har dock fått mycket stöd för sitt förslag och en rad andra politiker och medlemmar har skrivit under en namninsamling till stöd för hennes förslag.

– Det kommer från en kristdemokratisk skolpolitiker som själv har en annan språkbakgrund. Det är uppmuntrande att få det stödet. Jag har fått mycket stöd, men också sett att många står bakom partistyrelsens förslag. 

Egentligen skulle frågan avgjorts under KD:s partifullmäktige på fredagen. 

– Men tiden sprang iväg och alla var överens om att frågorna är så viktiga att de är värda mer tid. Så den är hänskjuten till senare tillfälle, men något bestämt datum finns inte än. Nu får vi möjlighet till en intern diskussion och gå igenom det här grundligt. Sedan får majoriteten bestämma. Jag räknar med en spänstig debatt med olika uppfattningar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt