Annons:

Samhällsplaneraren har lämnat kommunen – oklart när tjänsten tillsätts igen

Maria Bolin har lämnat tjänsten som samhällsplanerare i Vimmerby-Hultsfred för ett nytt jobb i Västerviks kommun. Foto: Simon Henriksson

Samhällsplaneraren har lämnat kommunen – oklart när tjänsten tillsätts igen

Samhällsplaneraren Maria Bolin har gått vidare till ett nytt jobb i Västerviks kommun. Hennes tjänst i kommunerna Vimmerby och Hultsfred är nu vakant – och det är oklart när den tillsätts igen.
– Det är såklart alltid tungt att tappa kompetent personal, säger plan- och byggchefen Marcus Åberg. 

Annons:

Maria Bolin ersatte den tidigare stadsarkitekten Sara Dolk och fick titeln samhällsplanerare i Vimmerby kommun och Hultsfreds kommun. Hon har arbetat med flera olika frågor, men inte minst med den nya översiktsplanen i Vimmerby kommun.

Nu har hon lämnat jobbet i våra kommuner och fått jobb som planarkitekt i Västerviks kommun. 

– Det var ett svårt beslut eftersom jag har trivts jättebra i Vimmerby och Hultsfred. Jag våndades rejält för det är mycket spännande på gång. Det är heller aldrig kul att sluta under en föräldraledighet. Men när den här tjänsten dök upp på hemmaplan så kände jag att jag inte kunde veta hur ofta möjligheten skulle dyka upp. Jag bor i Västervik och att få jobba på hemmaplan, och vara med och forma framtiden där jag själv bor i kombination med att vardagslivet med småbarn blir lite enklare avgjorde. Jag känner mig trygg i överlämnandet, eftersom jag har fantastiska kollegor som tar vid, säger Maria Bolin. 

Maria Bolin har arbetat i båda kommunerna, men haft sitt kontor i Vimmerby. 

– Det är en timme från dörr till dörr, men pendlingen har inte varit det tuffa. Jag har kunnat jobba mycket hemifrån, men jag trivs med den sociala biten och att vara med mina kollegor. Det har jag saknat. Det är lite svårare att komma in i gänget om man inte är på plats varje dag. 

Tagit över sysslorna

Marcus Åberg är plan- och byggchef på miljö- och byggnadsförvaltningen. 

– Det är såklart alltid tungt att tappa kompetent personal och kompetenta medarbetare, men jag förstår hennes situation och att det är en bra möjlighet för henne. Jag har fullt förtroende för de medarbetare jag har kvar i mitt stall, säger han.

Arbetet med översiktsplanen i Vimmerby, som ska sträcka sig till 2050, är på upploppet och Frida Karlsson har tagit över många av Maria Bolins sysslor inför antagandet av planen i vår.

Tjänsten som samhällsplanerare är just nu vakant.

– Som det ser ut nu är inte orderboken så stor. Vi kanske får invänta högkonjunkturen för att ta ut den tjänsten. Själva kompetensen finns i mig och flera andra medarbetare, så vi står inte utan den kompetensen. Sedan måste vi ersätta på den sikt. 

Men det blir att invänta en konjunktursvängning först?

– Vi kommer ha någon på plats innan året är slut, men hur jag vill forma enheten är också en större fråga. Vi har en viss typ av kompetens nu och vad är det för profil vi söker i den nya kompetensen? Det är den stora frågan. Jag saknar Maria och det är ett jättetapp, men vi har den kompetens som behövs nu och det här ger nya möjligheter för mig att titta på vad vi ska ha och hur jag ska forma enheten. Frida (Karlsson) har tagit hand om arbetet efter Maria på ett bra sätt och dragit igenom översiktsplanen i Vimmerby på ett föredömligt sätt. 

En kort

I Hultsfred går arbetet med en ny översiktsplan igång relativt snabbt.

– Då behöver vi ha den här tjänsten tillsatt, sedan om man kallar det för samhällsplanerare eller planarkitekt är inte det viktiga. I min värld är det ungefär samma saker. Jag kommer leta efter någon som kan strategisk planering och kan göra både en översiktsplan och en detaljplan. 

Men just nu är ni en kort på enheten?

– Vi har en vakant plats som behöver tillsättas, men just nu känner jag ingen panik över det. Konjunkturläget är som det är och jag känner mig trygg i den bemanning vi har för tillfället. Sedan vet man aldrig om det smäller till med fem detaljplaner samtidigt, men där är vi inte nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt