Annons:

Många åsikter från Hultsfred om Vimmerbys översiktsplan:

Nu har samrådstiden för översiktsplanen löpt ut. Ett 50-tal yttranden har kommit in, berättar Maria Bolin.

Många åsikter från Hultsfred om Vimmerbys översiktsplan: "Inga jättekonstigheter"

Ett 50-tal yttranden kom in under samrådsprocessen. Bland annat grannkommunen Hultsfred hade många åsikter.
– Det var inga jättekonstigheter, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen. 

Annons:

Arbetet med översiktsplanen, som ska sträcka sig hela vägen till 2050, börjar gå in i sitt slutskede. Samrådsprocessen pågick fram till den 19 mars. Det var framför allt fram till det datumet som kommuninvånare, grannkommuner och andra aktörer kunde försöka påverka översiktsplanens innehåll.

Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen, är ansvarig för arbetet med översiktsplanen. Hon konstaterar att intresset under samrådsprocessen varit stort. Det handlar inte minst om åsikter kring tilltänkta bostadsområden.

– Tittar man på enskilda yttranden handlar det om ett 50-tal. Jag skulle nog inte säga att det var varken mycket eller lite. Det var rätt normalt. Vi har fått in yttranden från privatpersoner, föreningar, företag, myndigheter och grannkommuner.

Ungefär vad du hade förväntat dig?

– Ja, det skulle jag säga. Jag hoppas och tror att man känt att man kunnat bidra även i den tidigare dialogen. Vi tycker att stora delar av förslaget har baserats på de dialoger vi haft. Det är ett 15-tal privatpersoner som yttrat sig nu under samrådsprocessen, berättar Maria Bolin.

Hur ställer ni er till inspelen från kommuninvånarna?

– Vi ska ha en sittning med kommunstyrelsens arbetsutskott i maj. Vi behöver ha det politiska ställningstagandet kring en del frågor där. Vi kommer lyfta en del specifika knäckfrågor, som kanske handlar om markområden och så vidare. Vi har fått inspel om områden för bostäder som varit utpekade sedan tidigare, men det kanske finns andra förutsättningar i dag som man anser att vi inte har beaktat. Det är något vi behöver gå igenom. Annars finns det en del rena rättningar och det kommer vi självklart lägga till och korrigera.

Åsikter från grannkommunen

Grannkommunen Hultsfred har gjort ett gediget granskningsyttrande på Vimmerby kommuns översiktsplan. Bland annat anser Hultsfreds kommun att texterna kring Stångådalsbanan bör utvecklas och vad som är prioriterat av kommunen bör tydliggöras, menar man.

Hultsfred saknar också helt redogörelse för utveckling och samverkan mellan Tuna och Vena, skriver man i sitt yttrande.

"Landsbygden mellan Tuna och Vena har en naturlig tillhörighet mot båda orterna samt centralorterna Hultsfred respektive Vimmerby, oberoende av kommungränsen. Kan man utveckla den närheten och finns det behov av stärkt infrastruktur inom området?", skriver man.

Andra saker man slår ner på är bland annat att man anser att det helt saknas resonemang kring utveckling på mellankommunal nivå. Exempel man lyfter är samverkan med Hultsfreds kommun kring vattenförsörjning långsiktigt. Där pekar man på både Storebro och Tuna i Vimmerby kommun.

Maria Bolin tycker inte att det är något med anmärkningsvärt med yttrandet från grannkommunen.

– Vi hade en del tidiga möten med Hultsfreds kommun och eftersom vi har en gemensam miljö- och byggnadsnämnd blir det ju lite annorlunda. Normalt sett är det vi från planavdelningen som yttrar oss, men nu kan vi ju inte det eftersom det är vi som jobbat med översiktsplanen. Jag tycker inte att det är några jättekonstigheter. Klart vi kan förtydliga en del samverkansmöjligheter och det är jättebra att man inkommer med synpunkter.

Klara till vintern kanske

Just nu jobbar man med revideringar av översiktsplanen.

– Det som vi har gått ut med är ju ett förslag. En del ställningstaganden går att förfina och vi inväntar en del utrednngar, bland annat en skyfallsanalys för Vimmerby tätort och klimatrisker. Det är viktiga underlag i en översiktsplan. Det är mycket arbete som pågår nu.

Framåt vintern hoppas man vara klara med det arbetet.

– Det lär bli en del revideringar, men man kommer känna igen sig i mycket förstås. Så kanske det kan klubbas av fullmäktige vid den här tiden nästa år. Men vi har hela nästa vår på oss också, för vi har till september 2024 på oss, säger Maria Bolin.

Är det mest kosmetika som läggs på nu skulle du säga?

– Både och. Vissa saker är mer omfattande än andra. Man måste också ha med sig frågan kring vad en översiktsplans syfte är. Det är lätt att man vill trycka in precis alla frågor, men i huvudsak handlar det om den framtida mark- och vattenanvändningen. Vi ska exempelvis inte sätta upp mål för att planera en bättre samverkan med kultuföreningar, utan det får man göra i andra sammanhang. Men det finns saker att titta på och det ska vi göra för att det ska bli så bra och fokuserat som möjligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt