Annons:

Planen för Tors plans omdaning blir allt mer tydlig – Storgatan lär stängas av

Tanken är att Tors plan i Hultsfred ska göras om. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott fick nyligen en återrapportering om hur arbetet fortlöper och Lars Rosander är nöjd med vad som görs.

Planen för Tors plans omdaning blir allt mer tydlig – Storgatan lär stängas av

Faktum kvarstår att Tors plan i Hultsfred ska göras om. Det finns en färdig gestaltningsplan som man jobbar med. 
– Vi tycker att det ser bra ut så de fortsätter att skissa på det och kommer tillbaka senare när de känner att de är på rätt väg, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Dagens Hultsfred har tidigare rapporterat om att det finns planer på att utveckla Tors plan och göra platsen mer trivsam och säker. 

På ett av kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträden redogjorde projektchef Jens Karlsson, utvecklingschef Lars Gjörloff, projektledare Malin Lockström och samhällsplanerare Maria Bolin för det pågående arbetet med upprustning av Tors plan. 

– Vi har satt av pengar i budget. Det är finns förslag om att göra mer promenadstråk, ta bort de tre stora lådorna, göra mer plats för torghandel och planteringar. Vi vill binda ihop Mimerparken, Bryggerigatan (gågatan) och Järnvägsparken (Köpingsparken). Det är idéer för framtiden. Vi tycker att det ser bra ut så de fortsätter att skissa på det och kommer tillbaka senare när de känner att de är på rätt väg, säger Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun.  

Lars Rosander tycker att de som jobbar med Tors plan-projektet är på helt rätt väg. 

– De försöker väga in olika synpunkter. Tanken är att Storgatan ska stängas av men det ska också finnas parkeringsplatser för handel. Det de har presenterat så här långt ser bra ut. Det var bara en avrapportering så det kommer upp för beslut längre fram. De tänker vidare och fortsätter med sitt arbete, säger Rosander. 

"Skapa ett trivsamt torg"

Maria Bolin, ny i rollen som samhällsplanerare i Hultsfreds kommun, berättar att det finns en färdig gestaltningsplan.

– Det har tagits fram utformning med var träd ska placeras, sittytor och vattenränna på torget. En trafikstudie som är gjord. Den inriktning som man jobbar utifrån är en avstängning av Storgatan så att man istället förstärker andra gator runt omkring i Hultsfred. Vi tittar på parkeringsplatser så vi inte försämrar helheten. Tanken är att rusta upp Tors plan och förstärka attraktiviteten och tillskapa nya värden till invånarna i Hultsfred, säger Maria Bolin.

Kan man säga att ni vill skapa ett lugnare centrum?

– Man har haft planer långt tidigare på att förstärka de naturliga stråken genom centrum. Vi fortsätter jobba med projektet Hultsfred Makeover. Alla tankar och idéer som har inhämtats i det arbetet från invånare. Att skapa säkra passager för våra oskyddade trafikanter är viktigt. Det innebär inte att bilen inte har en naturlig plats i Hultsfred centrum i framtiden. Vi har planerat utefter bilen i alla år i Sverige. Någonstans finns det en orättvisa gentemot hur fotgängare eller cyklister har behandlats. Huvudfokus är att skapa ett trivsamt torg där man kan sitta och njuta och inte störas av bilar som kör förbi. Vi tänker också på barnen genom att planera med barns perspektiv.

"Inväntar beslut från politiken"

Tidsplanen för att göra iordning Tors plan är inte spikad ännu. 

– Vi inväntar beslut från politiken om vi ska fortsätta på det här spåret. Det är positiva signaler som vi har fått från medborgarna. Vi satsar på våra offentliga miljöer som är viktiga i de här tiderna när man ska vistas utomhus.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt