Annons:

  • Pengarna slut – tvingas skjuta på upprustningen av stationshuset

    HKIAB vill rusta upp stationshuset, som är ett byggnadsminne sedan 2004, så det återfår sitt ursprungliga utseende. Foto: Lotta Madestam

  • Pengarna slut – tvingas skjuta på upprustningen av stationshuset

    "Taket ser hemskt ut, med färg som saknas, så det måste göras om först och främst, tillsammans med allt som tillhör som takfot och takavrinning", säger Jan Oskarsson.

Pengarna slut – tvingas skjuta på upprustningen av stationshuset

Stationshusets ägare vill snygga upp fastigheten utvändigt, men det blev inget bidrag från länsstyrelsen – den här gången.
– Vi får skjuta på projektet och skicka in en ny ansökan, säger Jan Oskarsson, fastighetsingenjör på HKIAB.

Annons:

Det är Hultsfreds Kommunala Industribolag, HKIAB, som äger stationshuset numera och som har planer att rusta upp det utvändigt så fastigheten återfår sitt ursprungliga utseende.

– Taket ser hemskt ut, med färg som saknas, så det måste göras om först och främst, tillsammans med allt som tillhör som takfot och takavrinning, säger Jan Oskarsson och fortsätter:

– Det läcker inte, utan det är en ren utseendesak, men får det stå så kommer det börja rosta och då får vi ett dåligt tak också, men där är vi inte än.

Pengarna slut

Stationshuset byggdes 1902 och är ett byggnadsminne sedan 2004, så Jan Oskarsson skickade in en ansökan om ekonomiskt bidrag till kulturmiljövård till Länsstyrelsen i Kalmar län, men svaret blev inte som han hoppats. Pengarna var slut.

– Det går att söka bidrag varje år till att göra i ordning K-märkta hus. Länsstyrelsen har rätt att kräva att vi gör det på ett gammaldags vis och står då för fördyrningen som blir, jämfört med att bygga på ett modernt sätt. 

I det här fallet rör det sig om någonstans mellan 300 000 och 400 000 kronor, som renoveringen skulle fördyras, och som HKIAB ansökt om.

Så hur går ni vidare nu?

– Vi får skjuta på projektet. Jag kommer skicka in en ny ansökan innan november, så får vi hoppas på bidragspengar då istället, säger Jan Oskarsson.

Renoveras i flera omgångar

Arbetet begränsas dock tills vidare vid taket och det som tillhör. I en framtid ska också dörrarna bytas ut, men det är ett annat projekt.

– När det gäller ett sådant hus är det jobbigt att ta allt på en gång. Allt vi vill göra ska beskrivas in i minsta detalj, hur det ska åtgärdas. Så det måste tas i flera omgångar.

Vad fastigheten ska användas till väljer dock Jan Oskarsson att hålla på ett tag till.

– Det vill jag avvakta med att berätta en liten tid, säger han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt