Annons:

HÄR ÄR KÖPESUMMAN FÖR STATIONSAFFÄREN – DÅ TAR KOMMUNEN ÖVER

Stationshuset I Hultsfred hamnar i kommunalt ägo från och med 1 maj efter ett köp på 1,95 miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

HÄR ÄR KÖPESUMMAN FÖR STATIONSAFFÄREN – DÅ TAR KOMMUNEN ÖVER

Järnvägsstationen i Hultsfred hamnar i kommunal ägo från och med maj månad. Kommunstyrelsen har godkänt köpet av hela stationsområdet för 1,95 miljoner kronor.
– Vi föreslår kommunfullmäktige att slutligen godkänna förvärvet, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Annons:

Hultsfreds kommuns kommunstyrelse tog i januari ett inriktningsbeslut på att förvärva stationsområdet i Hultsfred och fattade vid tisdagens sammanträde ett beslut om att köpa området för 1,95 miljoner kronor. 

Den ansvariga mäklarfirman försökte att sälja stationshuset för 2 950 000 kronor men det blev alltså en miljon kronor billigare för Hultsfreds kommun som slog till efter att objektet varit ute till försäljning en längre tid. 

– Det ger oss möjlighet att ta ett helhetsgrepp över hela stationsområdet med byggnaderna och säkerställa väntsalen som till och från har varit stängd. Det finns också möjligheter att arbeta aktivt på spårområdet. Det ingår inte i köpet men vi tänker på dressincykling och Smalspåret. Det är också en central del i Hultsfred där vi nu jobbar med lekparken i Köpingsparken och så vidare. Vi känner väl gemensamt att vi behöver ta ett större ansvar för byggnaderna, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Det gamla stationshuset, som ligger strax norr om det nuvarande stationshuset, är inte så roligt. Det var en vacker byggnad en gång i tiden. Jag har sett det på bild men det är ombyggt till oigenkännlighet. 

"Lite av ett ansikte utåt"

Hultsfreds kommun tillträder som ägare till stationsområdet den 1 maj. Kommunstyrelsen har sagt ja och nu är det kommunfullmäktige som avgör på kommande sammanträde. 

– Det blir en samlingspunkt med dressin, Smalspåret och vanliga tågtrafiken. Det här ger möjligheter att sy ihop något bra i den här delen, säger Åke Nilsson (KD).

Åke Bergh (M) tillägger: 

– Det är lite av ett ansikte utåt, framför allt för de som åker tåg, säger Åke Bergh. 

Tomas Söreling (S) är inne på att det finns ett renoveringsbehov för både nya och gamla stationshuset. 

– Det är en vacker stationsbyggnad som är värd att ta vara på. Nu får vi rådighet över området. Det är lite tråkigt att väntsalen har varit stängd under perioder på grund av vandalisering, säger Tomas Söreling.

"Taket behöver bytas ut"

Nuvarande hyresgäster är Svenska Väntsalar AB, som hyr väntsalen, Kalmar länstrafik (KLT), som har vissa utrymmen till personal, och det finns två lägenheter i byggnaden. 

Ett projekt som kommer dra igång efter det formella övertagandet är takbyte på stationsbyggnaden. 

– Taket behöver bytas ut. Det finns en offert men det är ingen stor kostnad. Länsstyrelsen går dessutom in med pengar och betalar 50 procent, säger Rosander.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt