Annons:

Ny språkutbildning har startat i Hultsfred

Ett samverkansprojekt för snabbare väg till språket har inletts på Vuxenutbildningen i Hultsfred. Första gruppen i förberedande språkträning på modersmålet började i måndags. Foto: Ossian Mathiasson

Ny språkutbildning har startat i Hultsfred

Nu ska elever med kort skolbakgrund få chansen att påbörja en förberedande språkutbildning innan de går in i sina studier på SFI i Hultsfred.
– Det här ska bli spännande, säger Sara Seder, lärare för gruppen.

Annons:

Den första gruppen i förberedande språkträning på modersmålet inleddes på måndagsmorgonen och i samband med det bjöds det in till pressträff i Vuxenutbildningens lokaler i Rock City.

Utbildningen bygger på vad forskningen säger om fördelarna med att ha utvecklat sin förmåga att läsa och skriva på sitt modersmål när man ska börja lära sig ett helt nytt språk, i det här fallet svenska.

– Många elever som börjar läsa hos oss på vuxenutbildningen har med sig studier från sina hemländer, vilket gör det lättare för dem att komma igång med sin svenska. Men det finns också en grupp elever som har väldigt lite utbildning sedan tidigare, och det är dem vi nu vill hjälpa innan de börjar SFI (svenska för invandrare), säger Aina Kalle, rektor på Hultsfreds vuxenutbildning.

"En förutsättning för arbete"

Satsningen är ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Hultsfreds vuxenutbildning och Hultsfreds kommun och kommer pågå under ett helt år.

Den första gruppen har arabiska som modersmål och under utbildningen kommer eleverna lära sig att skriva och läsa på sitt modersmål och förberedas så att de har bra förutsättningar att lyckas när de ska lära sig svenska på SFI.

– Att kunna svenska är en förutsättning för både arbete, studier och för att kunna vara en aktiv samhällsmedborgare. För de som bara har ett fåtal års utbildning med sig när de kommer till kommunen tror vi att den här förberedande utbildningen kommer att göra skillnad, säger Maria Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Hultsfreds kommun har nyligen rekryterat en lärare som tidigare arbetat med alfabetisering och specialpedagogik i Jordanien.

Tät dialog med grannkommunerna

Undervisningen hålls i Rock citys lokaler och man ska ha lektionstillfällen varje veckodag.

Utbildningssatsningen och samverkan mellan Arbetsförmedlingen, vuxenutbildningen och kommunen är bra på många sätt.

– Vi har en tät dialog oss emellan, också med våra grannkommuner, framför allt Vimmerby och Västervik. Samverkan ser vi som en styrka och en förutsättning för att lyckas väl med de utmaningar vi har framför oss, till exempel när det gäller att matcha arbetskraft mot arbetsmarknadens behov, säger Aina Kalle och Maria Karlsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt