Annons:

  • Mer taget av snöbudgeten redan första kvartalet – då slog vintern till igen

    Sandsopningen hade kommit i gång lite smått, då slog vintern till igen och gör större hål i budgeten. Snöröjningen är igång på alla orter samtidigt sedan tidigt morgon. Foto: Lotta Madestam

  • Mer taget av snöbudgeten redan första kvartalet – då slog vintern till igen

    Anders Larsson i Mörlunda hade servat och ställt undan snöslungan för säsongen, men fick plocka fram den igen.

Mer taget av snöbudgeten redan första kvartalet – då slog vintern till igen

ÖSK har tvingats ta 1,3 miljoner kronor mer ur snöbudgeten första kvartalet, jämfört med samma period i fjol – då slog vintern till igen.
– Ett sådant här snöfall är kostsamt, säger ÖSK:s Mikael Nilsson, driftchef på Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Annons:

Han uppskattar att det kommit runt 15 centimeter snö i Hultsfred, om det skiljer sig från övriga orter har han mindre koll på.

– Men det är helt klart mycket snö som fallit, så vi gick igång med snöröjningen runt 4-5 på morgonen och det brukar kunna ta till framåt lunch, säger Mikael Nilsson och fortsätter:

– Vi prioriterar stora vägar, alltså genomfartsgator, äldreboenden, brandstationer och vissa cykel- och gångstråk på samma sätt, de stora före de mindre. Vi har igång maskiner på samtliga orter med hjälp av entreprenörer. ÖSK kör bara Hultsfred, Virserum och en liten maskin i Målilla.

Snösvängen kostar ett par hundra

Mikael Nilsson uppskattar att det kostar runt 250 000 kronor att röja upp efter ett snöfall likt detta. Kanske ännu mer, beroende på om det ska sandas eller inte.

– Det avgörs av hur det ser ut när vi är klara och vad som händer med vädret. Det kan lika gärna komma ännu mer snö eller smälta bort relativt snabbt. Backen är relativt varm, så det fryser inte på just nu, sedan säger prognosen att det kan göra det framåt.

Första kvartalet mer kostsamt

ÖSK:s snöbudget ligger på 6,2 miljoner kronor, inklusive sandsopningen. Arbetet har varit mer kostsamt i år, så omkring 1,7 miljoner är förbrukade.

– De tre första månaderna har kostat 1,3 miljoner kronor mer än samma period i fjol. Men då har vi samtidigt hunnit påbörja sandsopningen en del, det hade vi inte i fjol, så det förklarar en liten del.

Tar dagens arbete med snön tid ifrån annat som var inplanerat?

– Ja, vi hade tänkt sandsopa skolgårdar den här veckan när det är påsklov, så det är sandsopningen som pausas. Det betyder att det blir klart lite senare än vi tänkte från början. Sedan beror det på hur länge snön ligger kvar, det ser som tur är inte ut som den ska ligga länga.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt