Annons:

 • Förstämning efter dödsolyckan:

  Efter torsdagens dödsoycka hade Karin och Sigfrid König, Annelie Törnblad och Marie Rask Johansson mycket att säga om den norra korsning på riksväg 34 i höjd med Mörlunda. Foto: Lotta Madestam

 • Förstämning efter dödsolyckan:

  Den norra in- och utfarten till Mörlunda är omdiskuterad, i synnerhet efter att ytterligare en dödsolycka hänt där. Minnen från den tidigare väcktes.

 • Förstämning efter dödsolyckan:

  Marie Rask Johansson har flera förbättringsidéer som hon tycker skulle öka säkerheten i korsningen.

 • Förstämning efter dödsolyckan:

  Annelie Törnblads tankar gick till de anhöriga när hon körde i korsningen på fredagen.

 • Förstämning efter dödsolyckan:

  "Vi använder den här korsningen varje vecka, man tittar alltid noga där och skräms över det som hänt, säger Karin König, här med maken Sigfrid.

Förstämning efter dödsolyckan: "Måste öka säkerheten"

Det är förstämning i Mörlunda efter gårdagens dödsolycka och nu höjs röster för att korsningen måste göras säkrare.
– Det är så hemskt att tre personer har behövt sätta livet till där, säger Marie Rask Johansson, som använder korsningen flitigt.

Annons:

Gårdagens olycka vid den norra in- och utfarten till samhället var den andra med dödlig utgång sedan korsningen byggdes i samband med att trafiken leddes utanför Mörlunda 2010.

Den tidigare var i februari 2019. Även då fick en man sätta livet till vid kollision med lastbil.

Sedan dess har korsningen på riksväg 34 gjorts om i syfte att höja säkerheten. Trafikverkets utformare landade i beslutet att ta bort svängfältet för att få bort den döda vinkeln och med andra ord minimera risken för skymd sikt. 

– Man tycker ju att det egentligen är öppet och bra sikt, men det känns ändå otäckt när man kör i den, säger Annelie Törnblad, född och uppvuxen på orten, men numera bosatt i Hultsfred.

”Den är obehaglig”

Nu har inte anledningen till gårdagens dödsolycka, där två män i 70-årsåldern omkom, fastställts. En utredning har inletts av polisen.

Men i Mörlunda är folk överens om att något mer måste göras för att höja säkerheten ytterligare.

– Det är ju väldigt mycket tung trafik som kör där. Jag tänker, att när den är så olycksdrabbad borde något göras. Den kunskapen finns ju i de leden, säger Inger som själv har en granne som råkat ut för en olycka i samma korsning. Men inte av den här allvarlighetsgraden.

– Den är obehaglig. Man får verkligen tänka sig extra noga för när man ska köra ut, norr över, tillägger hon.

Har du någon idé på förändring du själv tänkt på?

– Hastigheten på riksvägen borde sänkas. Det är svårt att bedöma avståndet när fordonen kommer så fort.

Det är ett förslag som återkommer bland de vår tidning talat med.

– Korsningen är bedrövlig på flera sätt, så jag blev inte förvånad att det var där olyckan skedde. Den här gången var det ju inte vinter, men då är korsningen ännu farligare eftersom det sluttar ner mot riksvägen sista biten, säger Marie Rask Johansson, Mörlunda, som tänker att det kanske inte skulle vara 70 kilometer i timmen på vägen fram till korsningen.

Vill se en varningsskylt

Hon skulle också vilja se en skylt tidigt, kanske redan vid sågverket, som varnar för korsningen eftersom bilarna alltid kommit inifrån Mörlunda när olyckorna skett. 

– Jag funderade på det när jag körde hit att korsningen kanske borde slopas helt, det finns ju en till. Det är så hemskt att tre personer har behövt sätta livet till där, säger Marie Rask Johansson, som tycker att det skyndar att få till en förbättring.

Tänker på de anhöriga

Många uttrycker samma sak, att det är bedrövligt att det varit två dödsolyckor på relativt kort tid, där tre människor omkommit.

– Klart att man tänkte och tittade sig extra noga för när man körde i korsningen i dag och jag tänkte förstås på de anhöriga, säger Annelie Törnblad.

Makarna Karin och Sigfrid König från Målilla har också just kört i korsningen, på sin väg för att handla i Mörlunda.

– Det är så onödigt att människor ska behöva dö. Det känns tungt i dag när jag tänker på de anhöriga. Vi använder den här korsningen varje vecka, man tittar alltid noga där och skräms över det som hänt, säger Karin.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt