Annons:

Polischefen efter kommunens upprop: ”Redan bokat ett möte”

Hultsfreds kommun har dragit igång uppropet ”Plundra oss inte på vår polis!” och nu ger Anders Pleijel, polischef för norra Kalmar län, sin syn på saken.

Polischefen efter kommunens upprop: ”Redan bokat ett möte”

Hultsfreds kommun har startat ett upprop för fler poliser i kommunen. Lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel hänvisar till det redan inplanerade mötet mellan Hultsfreds kommun och polisen.
– Den 10 november ska vi sitta ner och ta en diskussion med dem, säger Anders Pleijel.

Annons:

Tittar man till antalet invånare har Hultsfreds kommun överlägset flest våldsbrott och sexualbrott i den norra delen av Kalmar län. 

Under fjolårets ökade befolkningen på orten med 4,9 procent – det är mest i hela Sverige.

Men styrkan på polisstationen har inte blivit starkare.

"Vi kommer träffa dem"

I går tog Hultsfreds kommun tag i saken och drog igång upprop ”Plundra oss inte på vår polis!”.

Anders Pleijel, chef för lokalpolisområde Västervik som innehåller kommunerna Västervik, Oskarshamn, Hultsfred och Vimmerby, blev lite överraskad med tanke på att just den frågan ska belysa i samband med polisens möte med Hultsfred.

– Jag vet att Hultsfreds kommun med Lars Rosander har skrivit ett brev för att diskutera polisnärvaron i Hultsfreds kommun. Det är jag och Patrik Oldin, polisområdeschef i sydöstra Götaland, som har bestämt träff med Lars Rosander och Rosie Folkesson den 10 november, säger Anders Pleijel.

Han fortsätter:

– Då ska vi diskutera bemanningsfrågan och gemensamma verksamhetsanknytningar. Vi har redan inlett förberedande förhandlingar så vi kommer träffa dem och diskutera situationen.

Blev du överraskad när du fick reda på kommunens upprop?

– Jag har inga direkta synpunkter på det men det hade väl kunnat vara smakligt att avvakta mötet. Vi har bokat tid och plats så allt är ju förberett men det är väl deras sätt att visa hur viktig den här frågan är.

"Inte helt enkelt"

I dag har stationen i Hultsfred två utredare, en stationspolis, en utryckningspolis på 80 procent och en kommunpolis på 50 procent.

Hur ser du på situationen?

– Det är klart att vår polisiära stationering i Hultsfred har minskat bemanningsmässigt de senaste åren på grund av pensionsavgångar och att folk har fått andra arbeten. Sen kan jag säga att vi har poliser från både Vimmerby och Oskarshamn som är i Hultsfreds kommun på frekventa tider och patrullerar.

Kan du sätta dig in i kommunens situation?

– Visst kan jag göra det, men sen är det ett samhällsproblem i stort att antalet poliser har minskat över hela landet. Det är ett problem för mig också nu när jag inte har tillräckligt med poliser. Det finns svårigheter med att få poliser till landsbygden, det är inte helt enkelt.

Kommer ni ta kontakt med Hultsfreds kommun före mötet?

– Nej, vi har ett möte inplanerat med Hultsfreds kommun den 10 november och det är då vi kommer sättas oss ner och ta en diskussion med politikerna.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt