Annons:

Dags att skydda sig mot influensan – de får vaccinera sig gratis

Nu är det dags att vaccinera sig. Foto: Pixabay

Dags att skydda sig mot influensan – de får vaccinera sig gratis

Den andra veckan i november är det start för årets vaccinationer mot säsongsinfluensan. Det är ganska många som får möjligheten att ta sprutan gratis.

Annons:

Att vaccinera sig är ett bra sätt att undvika influensa och de ibland allvarlig följdsjukdomarna. Personer som fyller 65 år i år eller är äldre får vaccinera sig helt kostnadsfritt. Det gäller även personer som tillhör en riskgrupp med kronisk sjukdom samt gravida. 

– Att vaccinera sig är den bästa förebyggande behandlingen mot influensa. Influensan kan drabba hårt och det kan ta tid att komma tillbaka. Vi vill att alla bland riskgrupperna tar erbjudandet att vaccinera sig. Känner man sig frisk kanske man inte tycker det är nödvändigt, men när man blir äldre blir immunförsvaret sämre. Man kan bli livshotande sjuk i själva influensan eller i följdsjukdomar som lunginflammation, säger Per-Åke Jarnheimer, överläkare vid enheten för smittskydd och vårdhygien.

Det är Socialstyrelsen som beslutar vilka riskgrupper som får vaccinera sig utan kostnad. Personer med kroniska sjukdomar som hjärt- och/eller lungsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med nedsatt lungfunktion får göra det. Dessutom de som är över 65 år och de som är gravida.

Övriga betalar 160 kronor.

Mildare sjukdomsförlopp

Länets mottagningar erbjuder drop-in-tider för vaccinationen, som kan ges på vilken hälsocentral eller privat läkarmottagning som helst.

Äggallergiker eller de som tar blodförtunnande läkemedel behöver stämma av med mottagningen innan vaccination för besked om medicineringen behöver justeras.

– Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd, men skulle man ändå bli sjuk blir sjukdomsförloppet mildare. Det är ett säkert vaccin som är väl beprövat och inte ger några biverkningar. Möjligen kan man känna en lätt svullnad och ömhet i armen där man fått sprutan, berättar Per-Åke Jarnheimer, som önskar att fler verkligen tar sig till en mottagning för att få sin vaccination.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt