Annons:

EXTRA: Mordpodden-Amanda polisanmäld för plagiat

Mordpodden-stjärnan Amanda Karlsson är polisanmäld för brott mot upphovsrättslagen.

EXTRA: Mordpodden-Amanda polisanmäld för plagiat

Vimmerbydottern Amanda Karlsson har gjort stor succé med sin podd Mordpodden. Tillsammans med kollegan Linnéa Bohlin har hon fått uppmärksamhet nationellt – och deras podd är en av Sveriges mest lyssnade. Nu är hon och kollegan polisanmäld för plagiat.

Annons:

Journalisten Amanda Karlsson slog igenom direkt efter journalistutbildningen på Linnéuniversitet med podcasten Mordpodden. Tillsammans med Linnéa Bohlin driver hon en av Sveriges mest populära podcasts, som har 10 000 följare på Facebook.

2016 var podden nominerad till det Svenska Podcastpriset i två olika kategorier och vann priset som "Årets Nykomling". Podden blev även framröstad som fyra i kategorin "Samhälle och Kultur". 

Duon har bland annat intervjuats i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Nu har Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin dock polisanmälts för ett avsnitt av den fjärde säsongen. Det handlar om det avsnitt de kallat för "Tandläkarmordet". 

Enligt författaren Lars Ohlson, som skrivit boken Kakelugnsmordet, som utkom 2016, är hela avsnittet ett graverande plagiat. Nu har han valt att polisanmäla duon för brott mot lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

I polisanmälan skriver han att "Amanda Karlsson och Linnea Bohlin har i ett avsnitt av sin podcast Mordpodden plagierat boken Kakelugnsmordet som jag skrivit, och gått ut med det plagierade materialet som om det vore deras eget verk". 

Intervjuat mördaren i 25 timmar

Vidare skriver Lars Ohlson i polisanmälan att "Amanda Karlsson och Linnea Bohlin som driver Mordpodden är universitetsutbildade journalister och måste rimligen känna till vad begreppet upphovsrätt innebär och att det inte är tillåtet att plagiera upphovsskyddat material". 

I arbetet inför sin bok gjorde Lars Ohlson flera djuplodande intervjuer, bland annat med mördaren. Han skriver i polisanmälan att han intervjuade den dömde mördaren i 25 timmar. 

"Amanda Karlsson och Linnea Bohlin har stulit vad det passat dem ur allt detta. Deras framställning är i långa stycken en nästan ordagrann återgivning av boken Kakelugnsmordet", skriver han vidare.

Han menar också att de förvanskat förlagans originalitet. 

"När jag satt med de båda huvudpersonernas liv i mina händer, kunde jag se paralleller mellan gärningsman och offer som ingen tidigare känt till eller noterat. Även detta har Amanda Karlsson och Linnea Bohlin använt sig av utan betänkligheter och utan källhänvisning. Detta är signifikativt för deras sätt att arbeta. På en rad ställen har de tagit upp iakttagelser och reflektioner jag ger uttryck för i boken på ett sätt som om de vore deras egna. Samtidigt har de stöpt sin framställning i en form som saknar mycket av bokens stringens och saklighet. Överlag är framställningen så torftig och slarvig att den till väsentliga delar måste anses vara en förvanskning av förlagans originalitet. Amanda Karlsson och Linnea Bohlin har därmed lyckats med konststycket att både plagiera originalverket och förvanska det på ett sätt som inneburit skada för dess anseende", skriver han i anmälan.

Tar upp 80 passager

I sin polisanmälan tar Lars Ohlson upp 80 (!) passager eller meningar som han anser att den poddhyllade duon plagierat. 

Exempelvis detta ur Mordpodden: "Det är långfredag. För många stockholmare gör den själ för sitt namn. Men Fredrik skulle inte få uppleva den" som han anses vara plagierat från sida 14 i boken: "Långfredagen kändes verkligen för många stockholmare som årets längsta dag, men Robert Aspelin skulle inte behöva uppleva den". 

Utöver det här exemplet tar han upp 79 andra. 

– Jag tyckte det räckte med att peka på 80 plagierade passager. Det är möjligt att man kan hitta några till, säger Lars Ohlson till Dagens Vimmerby.

"Tappade hakan"

Lars Ohlson hade svårt att ta in vad han hörde, när han lyssnade på avsnittet, berättar han.

– Jag tappade hakan när jag hörde avsnittet. Om inte det här är brott mot lagen om upphovsrätt, är det lika så gott att lägga ner lagen. Sedan kan ju podd-tjejerna fortsätta sitt värv med att planka årets nobelpristagare, David Lagercrantz, Agatha Christie eller vem som helst.

I slutet av avsnittet "Tandläkarmordet" tar Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin upp "Kakelugnsmordet" som en källa. 

"Först i slutet av podavsnittet nämner de boken Kakelugnsmordet. Det sker i uppräkningen av de källor de påstår sig ha använt sig av. Men Kakelugnsmordet nämns inte ens först i denna uppräkning utan bara som en i mängden av Mordpoddens källor, vilket förstärker intrycket av att Amanda Karlsson och Linnea Bohlin medvetet velat förringa den betydelse Kakelugnsmordet haft för deras program. I vilket fall som helst kan den ytterst senkomna och i sammanhanget obetydliga källhänvisningen inte i något avseende väga upp det flagranta brott mot upphovsrätten de rimligen måste anses sig ha gjort sig skyldiga till i det aktuella avsnittet", skriver Lars Ohlson i anmälan.

Enligt författaren ska de ha tagit bort avsnittet efter att han kontaktat dem i slutet av november. 

"Inlägget togs bort kort efter att jag i slutet av november 2017 skrivit till Amanda Karlsson och Linnea Bohlin och meddelat att jag hade uppmärksammat deras plagiat av min bok". 

Vill ha betydande skadestånd

Slutligen skriver Lars Ohlson att om de använt avsnittet som examensprov hade "det sannolikt lett till att de blivit relegerade". 

"Hade Amanda Karlsson och Linnea Bohlin lagt fram avsnittet om Tandläkarmordet/Kakelugnsmordet som examensprov i sin journalistutbildning skulle de ha gjort sig skyldiga till fusk, vilket sannolikt skulle ha lett till att de blivit relegerade. Det de gjort nu är så mycket allvarligare eftersom de riktat sig till allmänheten med sitt plagiat i syfte att vinna ära och berömmelse och tjäna pengar", skriver han i anmälan.

Lars Ohlson anser att hans verk farit illa i deras händer och yrkar på att deras intrång i hans upphovsrätt ska bedömas som grovt och att han ska tilldömas ett betydande skadestånd.

Anlitat advokater

Mordpodden-duon har anlitat två advokater som nu företräder dem i målet.

– Det ska bli intressant att höra tjejernas advokater utveckla hur podden kan vara ett självständigt verk med egen verkshöjd när det är så uppenbart att tjejerna suttit och skrivit av min bok. Det är ju inte några advokater vilka-som-helst, utan två toppadvokater, varav den ena, Monique Wadsted, är högprofilerad expert på upphovsrätt, säger Lars Ohlson.

Polisanmälan skickades till Immaterialrättsgruppen inom polisens nationella operativa avdelning på tisdagen, den 12 december.

Monique Wadsted säger till Dagens Vimmerby att det inte ingår i hennes uppdrag att uttala sig. Dagens Vimmerby har även sökt Amanda Karlsson, som inte vill kommentera. Den andra advokaten Mango Kask har inte svarat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt