Annons:

Efter snart två år – nu väcks åtal mot Mordpodden-grundarna

Nu ska åtal väckas mot Mordpodden och dess grundare Amanda Karlsson. Foto: Arkiv

Efter snart två år – nu väcks åtal mot Mordpodden-grundarna

För snart två år sedan polisanmäldes den populära kriminalprodden Mordpodden, med Vimmerbydottern Amanda Karlsson som en av grundarna, för plagiat. Nu väcks åtal, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Annons:

Redan 2017 kunde vi berätta att Mordpodden och dess grundare, journalisten Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin, polisanmälts av författaren och journalisten Lars Ohlson.

Han ansåg att deras avsnitt "Tandläkarmordet" var ett graverande plagiat av hans bok Kakelugnsmordet. Han polisanmälde duon för brott mot lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk och pekade på vad han ansåg var 80 fall av plagiat.

– Jag tappade hakan när jag hörde avsnittet. Om inte det här är brott mot lagen om upphovsrätt, är det lika så gott att lägga ner lagen. Sedan kan ju podd-tjejerna fortsätta sitt värv med att planka årets nobelpristagare, David Lagercrantz, Agatha Christie eller vem som helst, sa Lars Ohlson bland annat. 

"Lägger ned ofantligt mycket jobb"

Nu, efter snart två år, har åklagaren Linda Lauronen lämnat in ett åtal till Stockholms tingsrätt, skriver SVT. Åklagaren skriver till SVT att hennes bedömning är "att straffvärdet för brotten är dagsböter", men betonar att det är tingsrätten som beslutar det i slutändan. 

Till SVT säger Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin att de inte vill uttala sig om åtalet. De hänvisar i stället till ett skriftligt uttalande. 

”Vi lägger ned ofantligt mycket jobb på vår podd och är noga med att hänvisa till källor, vilket vi även har gjort i det här fallet. Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall som det var svårt att hitta information om är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken, vilket vi är öppna med. Vi anger både boktitel och författare", skriver de. 

2017 sa advokaten Monique Wadsted så här om polisanmälan till Dagens Vimmerby:

– För mig är det uppenbart att det är en rewrite. Det är en jättestor skillnad på hans bok och andra böcker, för det här är en reportagebok. Det är ingen roman, utan som vilken nyhetsartikel som helst. Fakta har man inget skydd för. Jag antar att du också rewritar grejer i din gärning? Det de har gjort är en rewrite, sa hon.

Mordpodden har över 250 000 lyssningar per vecka. Amanda Karlsson är en profil i Vimmerby och flitigt anlitad som föreläsare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt