Annons:

Oviss framtid för affären: ”Finns inga snabba lösningar”

Anders Anderssons kamp om att få igång en affär eller servicebutik i Järnforsen går vidare. Foto: Ossian Mathiasson

Oviss framtid för affären: ”Finns inga snabba lösningar”

Frågan om framtiden för den stängda livsmedelsbutiken i Järnforsen togs upp på kommunfullmäktige i måndags.
Kommunalrådet Lars Rosander (C) fick ge kommunens syn på situationen.
– Det finns inga snabba och enkla lösningar men vi arbetar med frågan, säger han.

Annons:

Järnforsen har varken livsmedelsbutik eller servicebutik sedan flera månader tillbaka. Det gör Anders Andersson (KD) orolig och i en interpellation till kommunalrådet Lars Rosander frågade han sig vilka kontakter som har tagits och vilka förhoppningar och planer finns för att underlätta en etablering av livsmedelsbutik eller servicebutik i Järnforsen under början av 2018. 

Här kommer ett utdrag ”Att en ort med så många företag saknar livsmedelsaffär och servicebutik för enklare varor utgör i längden ett hinder för utveckling och tillväxt. Det blir närmast ett ”infrastrukturproblem”, skrev Anders Andersson i sin interpellation. 

Investering på 1,2 miljoner

Frågan besvarades av kommunalrådet Lars Rosander och han delade Anders Anderssons bild om att Järnforsen är en aktiv ort med många arbetstillfällen och att det inte är tillfredsställande att ortsborna inte har möjlighet att handla det allra mest nödvändiga i affären.

– Både stat och kommun har möjlighet att stötta livsmedelsbutiker på orten och det har vi gjort. 2013 hittade vi en lösning för hur vi kunde renovera och modernisera butiken. Regionförbundet gick in med 350 000 kronor och kommunfullmäktige anslog 320 000 och det blev tillsammans med övrig finansiering 1,2 miljoner kronor, säger Rosander och fortsätter:

– Det är historia nu, butiken har trots den satsningen gått i konkurs och bytt ägare vid flera tillfällen. Och nu är butiken stängd.

"Måttligt intresserade"

Peter Adolfsson, kultur- och fritidschef i Hultsfreds kommun, har ansvar för denna fråga och han har varit i kontakt med Erik Ciardi på Regionförbundet i Kalmar län och tanken är att bilda en grupp som ska jobba med detta.

– Det finns flera orter i länet, inte bara Järnforsen, som mer eller mindre har liknande situationer. Han (Erik) ska kolla med tillväxtverket om framtida lösningar men vi har inte fått någon återkoppling än. Generellt så är större butikskedjor måttligt intresserad av att etablera sig på mindre orter, säger Rosander.

Men han kunde inte ge några svar om när Järnforsen kan ha en affär eller servicebutik i gång på orten.

– Det finns inga snabba och enkla lösningar men vi arbetar med frågan och försöker hitta olika lösningar. Det är mest ett generellt svar, jag kan inte gå in på några detaljer men vi jobbar med frågan och vet att behovet finns i framför allt Järnforsen.

"Personer är intresserade"

Anders Andersson begärde ordet – och tycker att kommunen måste medverka till att underlätta en ny affär så inte ett infrastrukturproblem blir ett hinder för utveckling.

– Att ett samhälle saknar den grundläggande servicen är allvarligt. Man kan leva med det i max två månaders tid, det är oroande. Jag hoppas inte att invånarna i Järnforsen får uppleva både påsk och midsommar utan butik och att ingenting har hänt, säger Anders Andersson.

Han hoppas att det går att få till en lösning inom en snar framtid.

– Jag vet att det finns personer som är intresserade av att dra igång, de är dock angelägna om att få höra vad kommunen vill och vilka förutsättningar det finns för att underlätta en etablering i Järnforsen, säger Andersson.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt