Annons:

Fjolårets avgångselever på Hultsfreds gymnasium levererade mycket bra betyg i fjol som gav framskjutna placeringar i både Kalmar län och Sverige. Foto: Ossian Mathiasson

Rektorn om 98:ornas succébetyg: ”De har gjort ett bra jobb”

Eleverna som tog studenten på Hultsfreds gymnasium i somras hade näst bäst betyg i Kalmar län under fjolåret och hamnade på 14:e plats i Sverige.
– Redan när eleverna kom från Albäcksskolan och började på gymnasiet så visste vi att de var väl förberedda, säger rektorn Andreas Ekberg.

Annons:

Under 2016 var snittbetyget på Hultsfreds gymnasium det näst sämsta i Kalmar län. Nu är man helt plötsligt näst bäst. 

De gick från 13,8 i betyg 2016 till 15,2 förra året och den ökningen är utan tvekan den bästa utvecklingen i länet. 

Hyllar lärarna på Albäck

Andreas Ekberg, en av tre rektorer på gymnasiet, gläds över att de kan stoltsera med sådana fina siffror från eleverna som var födda 1998.

– Statistik är alltid statistik och den kan gå upp och ner från år till år, man behöver se en trend över flera år för att vara säker på att man har uträttat ett extra gott arbete. Vi ser ändå att vi har mycket personal som är engagerade och ser till elevernas bästa, säger Andreas Ekberg.

Hur förklarar du ett sånt lyft från botten till toppen?

– Förklaringen ligger mycket i att tidigare lärare på Albäcksskolan har gjort ett mycket bra jobb med denna årskull, tjejer och killar födda 1998. Redan när eleverna kom från Albäcksskolan och började på gymnasiet så visste vi att de var väl förberedda, säger Ekberg.

Gör betygsanalys varje år

På gymnasiet har man förvaltat det fina utgångsläget på ett bra sätt och lyckats bibehålla de fina studieresultaten med hjälp av coaching.

– Där försöker vi få eleverna att succesivt ta ännu mer ansvar för sina studier. Alla våra mentorer är inbladade med sina klasser i det, det blir ett bra stöd för eleverna som kan utveckla sin studieteknik och balans mellan studier och fritid. De måste må bra för att kunna prestera.

Vad blev den spontana reaktionen när ni fick se siffrorna?

– Vi blev självklart glada men vi visste att våra siffror var höga då vi alltid gör en egen betygsanalys under hösten. Vi visste dock inte att det stod sig så bra nationellt.

"Viktigt att se en trend över flera år"

De ligger över rikssnittet på samtliga våra högskoleförberedande program och har även två yrkesprogram (el- och vård- och omsorgsprogrammet) som ligger en bra bit över rikssnittet.

– Det finns alltid en risk att det inte fortsätter spikrakt uppåt men vi tror att vi har ett arbete som gynnar inlärning. Eleverna blir coachade på rätt sätt och lärarna har en stort inflytande om hur pengarna ska användas. Det viktigaste är att vi kan se en trend över flera år där vi successivt blir lite bättre, då är vi nöjda. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt