Annons:

Ökad oro för brottsligheten i samhället – störst bland kvinnor

Allt fler oroar sig för brottsligheten i samhället. Störst är otryggheten bland kvinnor. Foto: Pixabay

Ökad oro för brottsligheten i samhället – störst bland kvinnor

Fler personer oroar sig för brottsligheten i samhället. Kvinnor oroar sig i betydligt större utsträckning än män. Den största oron är för bostadsinbrott, överfall eller misshandel.
Det visar en sammanställning av resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som publiceras av Brottsförebyggande rådet, Brå, i dag.

Annons:

Nästan en tredjedel av befolkningen, 29 procent, oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i det svenska samhället. Det är en ökning sedan förra året då 25 procent upplevde stor oro.

Oron har ökat alltsedan 2014, då andelen oroliga var 19 procent. Tidigare såg man en minskning.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, i ett pressmeddelande.

Kvinnor mer oroliga än män

År 2017 uppgav en femtedel av befolkningen att de känner sig oroade för att drabbas av bostadsinbrott. Det är en fortsättning på en svag ökning som har pågått sedan 2011.

Att kvinnor (23 procent) oroar sig för bostadsinbrott är vanligare än att män (17 procent) gör det. Vid oro för att utsättas för misshandel eller överfall är könsskillnaderna ännu större. Nästan var fjärde kvinna är orolig för att bli utsatt. För män är det färre än var tionde.

Var tredje kvinna känner sig mycket eller ganska otrygga vid frågan om de känner otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet. En del är så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen handlar det om nio procent.

– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

12 000 personer deltar

Nationella trygghetsundersökningen har genomförts årligen av Brå sedan 2006. Omkring 12 000 personer i åldrarna 16-79 år har deltagit i undersökningen. Undersökningen mäter allmänhetens otrygghet och oro för brott, utsatthet för brott samt förtroende för och erfaren­heter av rättsväsendet.

Hela NTU publiceras den 29 januari.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt