Annons:

Stor överrepresentation av män bland brottsmisstänkta

Foto: MostPhotos

Stor överrepresentation av män bland brottsmisstänkta

Under 2019 blev 1,57 miljoner brott handlagda i Sverige. Det var en ökning med 14 000 brott jämfört med 2018. Fler än hälften blev direktavskrivna. Många fler män än kvinnor misstänktes för brott.
Det visar ny statistik från Brå.

Annons:

Av de 1,57 miljoner brott som blev handlagda bedrevs utredning för 49 procent av brotten. 51 procent av de handlagda brotten direktavskrevs. Andelarna utredda brott respektive direktavskrivna brott av samtliga handlagda brott 2019 var oförändrade jämfört med 2018.

212 000 handlagda brott personuppklarades och personuppklaringsprocenten uppgick till 14 procent, vilket var en oförändrad nivå jämfört med föregående år. Personuppklaringsprocenten ökade för bedrägeribrott och trafikbrott, men minskade för sexualbrott och narkotikabrott. 

Antalet åtalsbeslut och antalet strafföreläggande ökade medan antalet åtalsunderlåtelser minskade marginellt.

Lagföringsprocenten var oförändrad för de flesta redovisade brottskategorier jämfört med 2018. Den ökade dock för bedrägeribrott, medan den minskade för sexualbrott och narkotikabrott.

Minskat sett till befolkning

189 000 personer i Sverige misstänktes för brott förra året, vilket var en ökning med fem procent jämfört med 2018. 149 000 var män och 39 800 var kvinnor. Män misstänktes därmed för 79 procent av brotten.

Sedan 2010 har antalet personer som misstänks för brott minskat med tre procent. I förhållande till befolkningsmängden har antalet misstänkta personer per 100 000 invånare minskat med elva procent.

Statistiken är hämtad från Brottsföreyggande rådet, Brå:s, slutliga statistik för 2019.

Fakta

Förklaringar:

* Handlagda brott är anmälda brott där polis, åklagare eller annan utredande myndighet fattat ett beslut om brottet.

* Termen ”personuppklarat” innebär att en person bundits till brottet genom att åtal har väckts, strafföreläggande har utfärdats eller åtalsunderlåtelse har meddelats. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt