Annons:

I år begränsas möjligheten till förskjuten semester i Hultsfred

Per-Inge Pettersson (S) berättar att antalet personal som kan beviljas förskjuten semester begränsas till 50 personer. Foto: Ossian Mathiasson

I år begränsas möjligheten till förskjuten semester i Hultsfred

Förra sommaren nappade 79 personer på erbjudandet att jobba och skjuta fram semester. Socialnämnden gick minus en miljon på det och 2018 är det bara 50 personer som kan ta del av erbjudandet.

Annons:

Förra sommaren var första gången som de anställda inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun erbjöds särskild ersättning om de valde att förlägga sin semester utanför huvudsemesterperioden (juni-augusti) och i stället jobba. 

79 personer nappade på erbjudandet och de som jobbade hela sommaren belönades med 30 000 kronor i bonus.
Men satsningen blev för dyr.

– I kronor och ören räknade vi inte hem kostnaden på cirka 2,8 miljoner kronor, vi gick minus på ungefär en miljon kronor, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande.

"Positivt utfall"

Allt var inte negativt utan utvärderingen visar att personal, brukare och anhöriga är positiva till hur verksamheten fungerade under sommaren. Det var lugnare och tryggare i verksamheterna men de anställda hade önskat sig bättre framförhållning och planering av uttaget av semestern.

– Vi hade ett positivt utfall på satsningen, då sjukskrivningarna minskade jämfört med 2016. Kostnaderna för övertid minskade 135 000 kronor och lönekostnaderna för timvikarier var 1,5 miljoner kronor lägre. Det gick inte åt så många vikarier då, säger Per-Inge Pettersson.

I fjol fanns det som sagt ingen gräns för hur många som hade möjlighet att jobba under sommaren och nu väljer man att begränsa antalet personal som kan beviljas förskjuten semester till 50 personer.

– Då sänker vi vår totala kostnad. Cheferna trodde inte att det skulle vara så många som sökte i fjol. Vi sköt från höften och nu vet vi bättre, säger Per-Inge Pettersson.

Kan lägga semstern när man vill

Precis som i fjol får de anställda 30 000 kronor om man jobbar sammanhängande i 13 veckor från början av juni till början av september. Ersättningen sjunker om man jobbar färre veckor, det blir till exempel 12 000 kronor vid tio veckors sammanhängande jobb. Pengarna får man på kontot med den ordinarie löneutbetalningen i september.

– Det blir på årsbasis så det blir ingen marginalskatt. Det lugnar en del människor, säger Pettersson.

Under 2019 har Pettersson förhoppningar om att de anställda kan ha hela året att jobba med förskjuten semester. 

– Man ska till exempel kunna ta sin semester nu i februari och sen jobba hela sommaren. Just nu går det inte. Kan man lägga sin semester när man vill under året så blir vår verksamhet bättre och tydligare och vi får säkert bättre effekt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt