Annons:

Lång kö till särskilt boende – så går det med modulerna vid Knektagården

Arbetet med att sätta upp moduler med tio platser för att lätta på trycket inom äldreomsorgen går framåt.
Kön till äldreboendena är dock väldigt lång då 23 personer sitter i den just nu.
– Det som är otäckt är att så många beslut har dröjt mer än tre månader, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Socialnämndens senaste notering visar att 23 personer står i kön för att beviljas en plats på ett av Hultsfreds kommuns särskilda boenden. 

20 beslut har rapporterats in till inspektionen för vård och omsorg (IVO) mellan 1 oktober till 31 december och därmed passerat den rimliga väntetiden på tre månader. 17 beslut om särskilt boende är inte verkställda på tre till sex månader.

"Anmärkningsvärt att..."

Två av dessa har dessutom tackat nej till erbjudna platser trots att behovet kvarstår men de känner att de vill avvakta nytt erbjudande. En person väntar på parboende och tre vistas på korttidsboendet Hjorten.

– Det är anmärkningsvärt att det är ett ökat antal som har fått vänta mer än tre månader. Ur vårt perspektiv är det ovanligt att vi ligger så högt upp, säger Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande.

Han tycker att de höga siffrorna påverkar verksamheten på ett negativt sätt trots att man gör ett gott arbete.

– Ja, absolut. När man ser de här siffrorna så blir vi stressade. Våra medarbetare gör ett bra jobb, det kommer näst intill inga samtal från anhöriga som är superstressade över situationen. Jag hade fler samtal för sju-åtta år och nu är vi verkligen pressade, då känns det som att verksamheten är duktiga på att göra anhöriga trygga. Vi gör verkligen vad vi kan och det är en skön känsla.

"Inget pekar på ytterligare förseningar

Behovet av särskilda boendeplatser är stort och som tidigast kan den tillfälliga lösningen med moduler vid Knektagården i Hultsfred vara inflyttningsbart innan sommaren då arbetet har försenats lite grann.

Satsningen innebär att tio nya boendeplatser skapas och paviljongen ska ligga i anslutning till Knektagårdens redan befintliga verksamhet.

– Förseningen beror på en konstruktionsmiss när den gamla delen ska sättas ihop med den nya. Det här har ändå gått fantastiskt snabbt. Bygglovet är klart, byggarbetarna gör plattan och snart kommer de färdigbyggda modulerna. Här kommer något som är bra, säger Per-Inge Pettersson och lägger till:

– Det är inget som pekar på att det blir ytterligare förseningar. Till sommaren ska vara det klart, då flyttar man in. Det ser vi fram emot, säger han.

Elva nya jobb skapas

För att driva boendet med tio platser ska elva nya tjänster tillsättas och det arbetet går i rätt riktning.

– Vi har haft många sökande. Generellt sett är det lättare att få folk till att börja jobba i särskilt boende än inom hemtjänsten. Det handlar inte om ointresse att jobba inom hemtjänsten, det är många som går över till hemtjänsten när man har jobbat på särskilt boende och tycker att det är en bättre utmaning.

Tillsammans med Riksbyggen kommer kommunen att bilda en ekonomisk förening som övertar ägandet av sex fastigheter och står för renovering och tillbyggnad av äldreboendena i Hultsfred.

I dag har Hultsfred 131 platser och när projektet avslutas 2024 ska det finnas 31 ytterligare.

– När jag ska somna om kvällarna så irriterar det mig att vi har fått överklagandet på äldreboendena. Det har gjort att vi inte kan få till fler särskilt boende.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt