Annons:

Så går det med saneringen – snart dags för första rivningstaget

Saneringen av Vartaområdet i Hultsfred pågår för fullt och snart inleds rivningen av bygganderna. Foto: Ossian Mathiasson

Så går det med saneringen – snart dags för första rivningstaget

Det råder full aktivitet gällande saneringen av Vartaområdet i Hultsfred. I mitten av mars görs det första officiella rivningstaget med maskin.

Annons:

Vartaområdet är förorenat med främst bly och måste saneras om det ska gå att använda marken igen. 

Entreprenören Älmby Entreprenad har etablerat sig på Vartaområdet för att starta saneringen av den gamla batterifabriken – och man har kommit en bit på sin väg.

– Utvändigt har det inte hänt någonting egentligen. Invändigt har vi sanerat en hel del, vi har fräst golv som är blyförorenade, slipat väggar och plockat bort belysning och elledningar, säger arbetsledaren Erik Tillberg på Älmby Entreprenad.

Då börjar rivningen

Byggnaderna på området är i många fall i dåligt skick och kommer rivas i samband med saneringen.

– Den stora rivningsdagen där vi gör det första officiella rivningstaget med maskin blir den 23 mars, säger arbetsledaren Erik Tillberg.

När ska byggnaderna ska rivna och borttagna?

– Det ska vara klart någon gång efter semestern, då är tanken att de ska vara nere. Under våren och sommaren sker den tunga rivningen med maskiner, säger han.

"Håller oss inom tidsramen"

När byggnaderna är borttagna är marken frilagd och då kan jordlagren genomgå provtagningen för att kartlägga inom vilka delar och vilket djup det förekommer föroreningar. Därefter kan saneringen inledas på allvar och beräknas ske under perioden hösten 2018 till våren 2019.

Hur tycker du att arbetet har gått hittills?

– Jodå, det har fortlöpt bra. Vi håller oss inom den tidsram som vi har satt upp. Vi är ändå i ett tidigt skede, det görs undersökningar under tiden som vi sanerar och på vissa ställen stöter vi på mer som man inte kunnat få med i tidigare undersökningar. Sen är det mycket annat som ska göras, betongplattor ska krossas. Det är ett stort område med många kvadratmeter. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt