Annons:

I behov av fler brandmän – lockar med prova på-kväll

I kväll arrangerar räddningstjänsten i Hultsfreds kommun en prova på-kväll på brandstationen i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

I behov av fler brandmän – lockar med prova på-kväll

Sökandet efter deltidsbrandmän i Hultsfreds kommun pågår. På kvällens prova på-kväll på brandstationen i Hultsfred vill man hitta intresserade människor att gå vidare med.

Annons:

Just nu består Hultsfreds kommun av 70 deltidsbrandmän i beredskap i Hultsfred, Målilla, Mörlunda och Virserum medan Silverdalen och Järnforsen har brandvärn med elva brandmän på respektive ort. 

"I behov av sju-åtta brandmän"

Nu anser räddningstjänsten att de behöver titta på förstärkningar.

– Vi är väl nästan alltid i behov av brandmän. Som det ser ut just nu så är vi i behov av sju-åtta brandmän i hela kommunen. Det är jämnt i grupperna men vi vill försöka hålla en standard där vi har några extra som kan hoppa in om någon är sjuk eller ledig, säger räddningstjänsten Michael Hesselgård.

Hur gör man det?

– Ibland upplevs tröskeln vara väldigt hög att ta sig över och man tar sig inte i kragen för att ringa samtalet eller skicka in en ansökan, säger Hesselgård.

Prova på-kväll på brandstationen

Lösningen är att för första gången bjuda in alla intresserade till en prova på-kväll på brandstationen i Hultsfred under torsdagskvällen.

Prova på-kvällen är öppen för alla intresserade och de som kommer får prova en rad olika moment som ingår i en brandmans uppdrag.

– Vi ska försöka fånga upp de som är intresserade, diskutera och eventuellt boka in fystester. Vissa är kanske intresserade direkt medan andra behöver en längre startsträcka. Vår förhoppning är att de som står i valet och kvalet väljer att haka på när de har varit hos oss, vet vad jobbet innebär och ser att det är en trevlig arbetsplats, säger han. 

Varför tvekar människor på att lyfta luren?

– Många gånger handlar det om familjesituationen. Är man singel så är det oftast inga problem. Brandmannayrket är på ett sätt ett jobb för hela familjen. Har man små barn måste den andra personen i förhållandet ta ett större ansvar, då drar man sig för att lämna en ansökan. Det är de personerna som vi vill nå och väcka deras intresse. Det är viktigt att får komma hit och prata, testa grejerna och se lokalerna.

"Förväntar vi inte oss"

Han skulle vilja förstärka styrkan i Hultsfred med tre brandmän, Virserum med tre och Mörlunda med en.

Om du får måla upp ett drömscenario, hur ser det ut?

– Det vore om vi fick mellan fem och tio personer som är intresserade och som vi kan jobba vidare med. Får man sex-sju personer som skriver på pappret för att komma på fystester så har vi kommit väldigt långt. Det förväntar vi inte oss men får vi det så blir vi fantastiskt glada.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt