Annons:

För få svar när företagen betygsätter kommunen

Miljö- och byggchefen Anders Helgée är relativt nöjd med NKI-rankingen. Foto: Ossian Mathiasson

För få svar när företagen betygsätter kommunen

På fem av sex områden fick Hultsfreds kommun in för få svar i årets NKI-ranking. Det gör att man inte kan dra särskilt många slutsatser av kommunens placering.

Annons:

För femte gången rankar SKL kommunerna i landet när det gäller hanteringen av vissa verksamhetsområden. Enkäten som ligger till grund för rankingen skickas ut till företag som varit i kontakt med kommunen under året.

Rankingen omfattar sex myndighetsutövningsområden: brandskydd, livsmedelskontroll, bygglov, serveringstillstånd, markupplåtelse och miljö- och hälsoskydd.

Företagarna betygsätter kommunen mellan 1-10 och därefter räknas man fram det index som kallas NKI (Nöjd Kund Index). Skalan går från 1-100 och 70-70 bedöms som bra. Rikssnittet ligger på 71.

”Tråkigt”

Hultsfreds index går från 71 2016 till 69 2017. Det ger plats 103 av de 159 kommunerna i rankingen.

Det enda område där Hultsfred fått ett specifikt index är miljö- och hälsoskydd där betyget blir 67.

– För få ärenden/svar gör att vi inte får något mätbart resultat inom flera områden, vilket är tråkigt. Vi ser en nedåtgående trend vilket vi alla siktar på att förbättra. Viktigt är att vi har en plan och en målsättning framåt som vi arbetar efter, säger näringslivsstrateg Michael Leijonhud i ett pressmeddelande.

”Korta handläggningstider”

Flera av områdena hanteras av miljö- och byggnadsförvaltningen som Hultsfred delar med Vimmerby. Förvaltningen får ett totalt NKI på 65 vilket motsvarar ett godkänt betyg. Det är lite lägre jämfört med förra året då förvaltningen fick ett totalt NKI på 66.

– Det är roligt att företagarna upplever vår service bättre. Vi har korta handläggningstider inom bygglov nu och vi arbetar för att det ska fortsätta vara så, säger Anders Helgée, som är miljö- och byggnadschef, i ett pressmeddelande.

Lägre betyg för livsmedelskontrollen tror Helgée beror på underbemanning:

– Vi har varit underbemannade inom livsmedel en stor del av 2017 och haft svårt att hitta personer med rätt kompetens. Kompetensförsörjning är en utmaning för oss men även för många andra kommuner, säger Anders Helgée.

Utvecklar e-tjänster

Förvaltningen har påbörjat ett arbete som ska underlätta för medborgarna och företagen:

– Vi håller på att ställa om till att bli en servicemyndighet. Vi arbetar med att ta fram e-tjänster inom bland annat bygglov som vi hoppas kunna lansera snart. Dessutom har vi gjort en omorganisation av administrationen för att öka tillgängligheten som snart ska träda i kraft fullt ut, säger Anders Helgée.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt