Annons:

  • Nostalgi i massor under promenaden:

    Hultsfred - The Walk är en två kilometer lång resa genom musikhistorien i Hultsfred. Jonas Hjalmarsson, Malin Albertsson, Stefan Ölvebring och Putte Svensson Sahlin har jobbat hårt med promenaden som invigdes i lördags. Foto: Ossian Mathiasson

  • Nostalgi i massor under promenaden:

    Musikpromenaden består av 36 skyltar som bildar en slinga från lokalen Klubben, där allt började, och utmed sjön Hulingen och sedan vägen bort till festivalområdet.

  • Nostalgi i massor under promenaden:

    Intresset för Hultsfred – The Walk var stort och samlade mycket folk som ville återuppleva gamla festivalminnen genom att läsa informationen på skyltarna och se digitala klipp.

Nostalgi i massor under promenaden: "Större än vad jag hade trott"

Hultsfreds varumärke är starkt förknippat med musik. Nu har äntligen lokalinvånarna och turisterna en plats och ett sätt att återuppleva den legendariska Hultsfredsfestivalen.
– Det är början på något som är större än vad jag hade trott på förhand, säger Putte Svensson Sahlin till Dagens Hultsfred.

Annons:

Det nya besöksmålet, Hultsfred – The Walk, är en två kilometer lång resa där fakta och anekdoter guidar besökaren från Ebba Grön, via Monica Zetterlund och Sven Ingvars, till de 35 000 personer som såg Metallica vid sjön Hulingen. 

Efter flera års tänkande och hårt arbete finns det nu en musikpromenad som hyllar Hultsfredsfestivalen – i just Hultsfred.

– Vi hade kunnat göra det på många olika sätt och har pratat om det i många år, att det borde finnas en plats där man kan ta del av festivalen. De som kommer hit förutsätter att det ska finnas någonting. Turister undrar ofta var festivalområdet låg och jag är jätteglad över att vi får visa upp det med denna promenad, säger Stefan Ölvebring, arkivchef på Svenskt Rockarkiv, under invigningen. 

"Har velat göra det länge"

Promenaden bygger på filmer, foton och musik från Svenskt Rockarkiv, som är ett musikarkiv med uppdraget att samla den svenska populärmusikhistorien. 

Man läser informationstexter och tar även del av digitalt material via en app som man laddar ner i telefonen. Till 20 av de 36 skyltarna har det kopplats rörliga klipp från festivalen. 

– Vi har velat göra det länge, framför allt att hitta ett sätt att visa och tillgängliggöra Rockarkivets skatter. Nu kan vi göra det både digitalt och fysiskt på ett nytt sätt. Det bästa är att promenaden är knuten till Hultsfred, man kommer inte åt de digitala skatterna om man inte åker till Hultsfred, säger Malin Albertsson, turism- och informationschef på Hultsfreds kommun.

"Digital teknik spelar stor roll"

Jonas Hjalmarsson, verksamhetsutvecklare på Makerspace Hultsfred, berättar att appen innehåller filmklipp och fakta genom AR-teknik. 

– Vi tror att digital teknik spelar en stor roll för att göra upplevelsen och känslan större, säger Jonas Hjalmarsson, verksamhetsutvecklare på Makerspace Hultsfred. 

Putte Svensson Sahlin var en av grundarna för festivalen och är glad för att det har skapats ett besöksmål och minnesmärke runt Hultsfredsfestivalen. 

– Det är början på något som är större än vad jag hade kunnat tro. Jag trodde inte att man kunde förvänta sig ett sådant stort intresse från allmänheten. När man är i parken så berör det folk. Det finns ett behov av att gå till en skylt och prata om sina minnen. Det går inte att gå till området som är så stort, man får inte den känslan som man får när man ser en bild eller ett klipp. Då kommer alla grejer fram, säger Putte Svensson Sahlin. 

"Finns så mycket mer att plocka ut"

Promenaden med musik- och festivalnostalgi invigdes som sagt under lördagen och planen är nu att fortsätta arbetet mot ett fördjupat andra steg av den digitala upplevelsen. 

– Nu ska vi lugna oss i en vecka. Men det är klart, redan nu i höst kommer jag få tillbaka mycket digitaliserat material i form av filmer som ska gås igenom. För min del handlar det om att hitta nytt material som ska placeras på skyltarna, säger Ölvebring. 

Arkivet är stort och innehåller hur mycket material som helst: 45 000 digitala bilder, 100 pärmar med tidningsurklipp, 2 000 timmar filmat material, festivalaffischer från samtliga år och kontrakt med alla artister som spelat på Hultsfredsfestivalen.

– Det finns så mycket mer att plocka ut än vad vi har gjort så här långt. Det här är ett första steg och vi kommer utveckla promenaden så att man vill gå den flera gånger, säger Ölvebring.   

"Fantastiskt bra projekt"

Lars Rosander, Hultsfreds kommuns kommunalråd, var en av personerna som talade under invigningen. 

– Roligt att se så många människor i lokalen, det visar på ett stort intresse. Med det här promenadstråket får alla möjlighet att ta del av festivalerna som har varit och det kan även fungera som inspiration för människor att utveckla sina intressen och visa att inget är omöjligt, säger Lars Rosander. 

Astrid Lindgrens hembygd har finansierat projektet meddrygt 827 000 kronor och de anser att projektet stärker stoltheten för bygden och genom innovativa digitala lösningar skapas något nytt.

– Vi tycker att det är ett fantastiskt bra projekt som inte bara skapar en samhörighet utan även kopplar ihop mycket av historien med alla er som var med på festivalen tillsammans med som aldrig var där. Vi ser festivalen som en stor del av musikhistorien i Sverige, det var norra Europas största musikfestival när den var som bäst, säger Ingmarie Söderblom, vice ordförande i Astrid Lindgrens hembygd. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt