Annons:

Rektorn Fredrik Laapotti berättar att Lindblomskolan har brottats med mycket skadegörelse efter sommarlovet. Foto: Ossian Mathiasson

Återkommande problem med skadegörelse: ”Varit så efter sommaren”

Lindblomskolan i Hultsfred har polisanmält två fall av skadegörelse på skolgården under de senaste dagarna.
Rektorn Fredrik Laapotti ser en dyster utveckling.
– Efter sommarlovet och då fritids hade öppet under sommaren harvi haft ett återkommande problem med skadegörelse på skolgården, säger han.

Annons:

Skadegörelsen mot Lindblomskolan fortsätter med andra ord utan avbrott. Under onsdagsförmiddagen rapporterade Dagens Hultsfred om två händelser som har hänt under de senaste dagarna. 

Mellan fredag och måndag har bord slagits sönder, kläder eldats upp och urin upptäckts på träscenen. Under natten till tisdag kom nästa händelse då fler bord slagits sönder och det har eldats på sittplatser och skrivblock. 

– Vi har alltid en period efter varje sommarlov där ungdomar uppehåller sig på skolgården och det kan också vara äldre personer. Det har jag ingenting emot. Vi har en fin multiarena, bänkar och massa annat och det ska finnas något för ungdomarna att göra. Sedan är det otroligt synd att vandalisering och skadegörelse blir en effekt av det. Det har varit ett återkommande problem, säger Fredrik Laapotti, en av rektorerna på Lindblomskolan. 

"Ska mötas av en trevlig skolgård"

Han vill att skolgården ska vara öppen för alla och hoppas inte att skadegörelsen fortsätter. 

– Jag vill inte ha ett samhälle där vi stänger igen skolgårdar efter skolans slut. Föreningslivet använder idrottshallen och det är synd när vi inte kan erbjuda meningsfull verksamhet efter skoltid som kan motverka skadegörelsen, säger Laapotti. 

Hur stort är problemet med skadegörelsen?

– Det är stort. Våra lärare får ofta plocka upp saker på skolgården innan eleverna kommer dit på morgonen. Det är ett försök för oss att lindra den skadegörelse som har varit. Eleverna ska mötas av en trevlig skolgård, säger han och lägger till: 

– Det är ofta glassplitter och vi plockar bort allt vi ser men det finns risker för de som är på skolgården. Vi vet att ungdomar springer på taken under kvällarna och det är bara en tidsfråga innan någon skadar sig, säger han.

Anmäler ni all skadegörelse?

– Nä, inte riktigt allt. När rutor blir krossade, dörrar bryts upp och bord sparkas sönder gör vi det. Det är inte roligt för någon och jag vill ändå tro att de flesta sköter sig. Sedan finns det alltid personer som vandaliserar ändå mendet är ett fåtal. 

Vad ser ni för lösning på problemet om skadegörelsen fortsätter?

– I så fall får vi se på möjligheter att stängaav skolgården och sätta dit personer som vaktar. Jag känner ändå att hela kommunen lyssnar och ser problemet. Det handlar också om att varje vårdnadshavare frågar sina barn och är nyfikna på vad de gör efter skolan. Vår möjlighet att påverka slutar när eleverna går hem och det krävs att hela samhället ställer upp för att vi ska komma till rätta med problemet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt