Annons:

Efter statens svek – film har skapats i kampen för järnvägen

Michael Leijonhud har varit med i en film för att lyfta fram Stångådalsbanans betydelse för Hultsfreds kommun och Kalmar län. Foto: Ossian Mathiasson

Efter statens svek – film har skapats i kampen för järnvägen

Staten avsätter inga pengar för en upprustning av Stångådalsbanan de kommande tio åren. Infrastrukturkansliet i Hultsfred har skapat en film som hjälpa till i kampen.
– Det känns som att vi sitter i ett skruvstäd och inte kommer till loss just nu, säger Michael Leijonhud, näringslivsstrateg i Hultsfreds kommun.

Annons:

I somras presenterades regeringens nationella plan för infrastrukturen åren 2018-2029, en satsning på totalt 700 miljarder kronor.

Inte en krona gick till investeringar på Stångådalsbanan och det var ett tungt besked för länets politiker och berörda tjänstemän som kämpat hårt för att få pengar till järnvägen. 

– Den nationella transportplanen ligger fast och det känns som att man är inmålad i ett hörn. Jag ser det som en omöjlighet att komma åt pengar från transportplanen och då fick man byta spår, säger Michel Leijonhud.  

"Kan bara lägga fram idén"

I samband med beskedet började Leijonhud tillsammans med en kunnig järnvägsexpert skissa på alternativet att ett nybildat bolag kan rusta upp banan och korta restiden mellan Kalmar och Linköping till två timmar. Det skulle innebära att banan trafikeras med vätgasdrivna tåg som både skulle spara pengar och minska miljöbelastningen. Investeringen skulle ligga på cirka tre miljarder kronor. 

– Det är ett annat tänk från min sida och jag känner att något måste hända. Min roll har hela tiden varit att komma med idéer som kan försöka påverka beslutsfattarna. Jag kan bara lägga fram idén och det kan inte vara farligt att ge ett förslag. Antingen så gillar de det eller inte alls, säger han. 

En annan grej som han har varit högst involverad i är Infrastrukturkansliets film som visar hur framtiden på Stångådalsbanan kan se ut om det tillförs pengar. Filmen spelades in för någon helg sedan och visas på både Facebook och Youtube. 

– Det handlar om att nå ut med ett budskap i andra kanaler, säger Leijonhud.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt