Annons:

Loord kritisk mot bästiskalender: ”Hör inte hemma i skolan”

Jimmy Loord (KD) tycker att en bästiskalender skickar fel signaler. Foto: Ossian Mathiasson

Loord kritisk mot bästiskalender: ”Hör inte hemma i skolan”

Organisationen Aktiv skola har skickat ut en bästiskalender till elever i årskurs 2 runt om i Sverige. Kristdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Jimmy Loord riktar kritik mot det.
– Jag reagerade kraftigt när jag fick reda på att alla elever i årskurs 2 har blivit erbjudna en bästiskalender. Det hör inte hemma i skolan, säger Jimmy Loord i ett pressmeddelande.

Annons:

Han påpekar i pressmeddelandet att en bästiskalender riskerar att skapa en olustkänsla hos alla de elever som upplever att man inte har en bästis. Materialet som delas ut via skolorna får inte heller strida mot läroplanen, enligt Loord. 

”Skolan är en arbetsplats för eleverna och skolan har ett ansvar att se till att arbetsmiljön är god. Läroplanen säger tydligt att alla som jobbar på skolan ska medverka till att utveckla elevens känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor även utanför den egna gruppen. Jag menar att Bästiskalendern riskerar att strida mot detta. På vilken annan arbetsplats skulle man bland vuxna uppmana folk att para ihop sig med en ”bästis”?”, säger Jimmy Loord. 

"Förstärker känslan av utanförskap"

Han anser att organisationen som skickat ur materialet till skolorna har haft goda intentioner men att det har slagit fel i det här läget. 

”I kalendern finns en sida som heter ”Min bästis” som ens bästa kompis ska fylla i, framför mig ser jag alla de som inte upplever att man har en bästis. Elever som undrar om någon överhuvudtaget vill skriva i kalendern. Ett faktum är att allt för många barn inte upplever sig ha några nära kompisar. När man då får ett sådant material i handen så bidrar det till att förstärka känslan av utanförskap”, säger Jimmy Loord.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt