Annons:

Länsstyrelsen i Kalmar varnar för afrikansk svinpest

Länsstyrelsen varnar om att afrikansk svinpest kan nå Sverige

Länsstyrelsen i Kalmar varnar för afrikansk svinpest

Länsstyrelsen i Kalmar län går ut med en varning om att den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest, sprider sig genom Europa. Sjukdomen är dödlig för grisar och vildsvin. Skulle sjukdomen etableras i Sverige skulle det få stora konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion. Smittan sprids av människor genom vår mat.

Annons:

Den smittsamma och för grisar dödliga sjukdomen afrikansk svinpest sprider sig genom Europa och är därför ett mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin. Sjukdomen är inte farlig för oss människor men vi kan råka sprida smittan via mat. Därför vädjar svenska myndigheter till allmänheten att aldrig lämna eller slänga matrester i naturen eller så att vildsvin eller grisar kan komma åt av resterna.

Alla typer av charkvaror med griskött som inte upphettats tillräckligt under tillverkningen kan bära på virus. Exempel på sådana produkter är kallrökta korvar och torkad skinka. Sjukdomen sprids alltså via mat, med människor. 

Om afrikansk svinpest sprids till svenska tamgrisar eller etableras hos vildsvinen i landet skulle det ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport i allmänhet och svensk grisnäring i synnerhet. Ett enda fall av sjukdomen skulle kunna begränsa vår export starkt.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i
Europa. Den finns nu i Sveriges närområde – till exempel hos vildsvin i
Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. EU är bekymrade över
spridningen och har bestämt att alla medlemsländer ska genomföra
informationsinsatser för att förhindra ytterligare spridning.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt