Annons:

Skolinspektionen skärper tonen mot kommunen: ”Är allvarligt”

Skolinspektionen ställer hårdare krav på Hultsfreds kommun som måste se till att de kan tillhandahålla plats i förskola inom fyra månader för alla barn vars vårdnadshavare anmält behov av plats. Foto: Ossian Mathiasson

Skolinspektionen skärper tonen mot kommunen: ”Är allvarligt”

Skolinspektionen ställer hårdare krav på Hultsfreds kommun som måste ha fått bort förskolekön till sommaren. Kommunen behöver vidta åtgärder så att skollagens krav på att barn ska erbjudas plats i förskola inom fyra månader efter det att önskan skickats in.

Annons:

När en vårdnadshavare har anmält önskemål om förskole med offentlig huvudman, Hultsfreds kommun i detta fall, ska kommunen erbjuda barnet förskola inom fyra månader. 

Enligt Skolinspektionen är det ”ostridigt” att Hultsfreds kommun inte kan tillhandahålla plats i förskola inom fyra månader och följer därmed inte de krav som ställs på huvudmannen för verksamheten. 

I slutet av december meddelade kommunen att de har en situation där antalet platser inte räcker till alla de barn som önskar. Då stod 107 barn i kö och av dessa hade 72 barn stått i kö mer än fyra månader. 

”Det är allvarligt att ett större antal barn inte har fått ellerinte kommer att erbjudas plats i förskola inom lagstadgad tid. Det får även stora konsekvenser för barnens vårdnadshavare, som inte kan delta i utbildning eller återgå till arbete på så sätt som planerats”, säger Allan Westerdahl, enhetschef på Skolinspektionen.

"Inte varit tillräckligt skyndsamma"

Kommunen har utökat med tio avdelningar sedan augusti 2016 och beslut om fyra nya avdelningar (två i Hultsfred och två i Virserum) är fattade av kommunfullmäktige. Det projekteras också för en ny förskola i Hultsfreds tätort med plats för upp till 190 barn.

”Skolinspektionen kan konstatera att Hultsfreds kommun utökat antalet avdelningar under en följd av år för att kunna bereda barn plats i förskola i tid. Trots vidtagna åtgärder har kommunen inte lyckats tillgodose barnens lagstadgade rätt till plats i förskola inom fyra månader och kommunen kan inte garantera att beslutade utökningar räcker till för att erbjuda plats till alla som står i kö. Åtgärderna har således inte varit tillräckligt skyndsamma eller kraftfulla. Även om det är en ansträngd situation och kommunen har svårt med nyrekrytering är det Hultsfreds kommun, i egenskap av hemkommun för barnen, som ytterst ansvarar för att barnen får en plats i hemkommunens förskolor inomlagstadgad tid”, säger Allan Westerdahl, enhetschef på Skolinspektionen, apropå Hultsfreds kommuns förskolesituation. 

Kön ska vara borta till sommaren 

Nu kräver Skolinspektionen att kommunen vidtar de åtgärder som krävs för att se till att samtliga barn erbjuds plats i förskola inom fyra månader. Det måste vara gjort senast den 20 juni 2019. 

Dagens Hultsfred har sökt barn- och utbildningschefen Martin Snickars för en kommentar men utan framgång. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt