Annons:

Arbetslösheten i Hultsfred minskar mest i länet

Arbetslösheten minskar rejält i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Arbetslösheten i Hultsfred minskar mest i länet

Minskningen av arbetslösheten i länet är allra mest markant i Hultsfred. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Annons:

I Hultsfred saknar 10,7 procent ett jobb. Det är 2,4 procentenheter lägre än samma månad förra året och Hultsfred noterar därmed störst minskning i länet. Trots det har man fortfarande länets näst högsta arbetslöshet. Bara Högsby är värre med 13,7.

Riket ligger på 7,0 och länet på 7,5 och Mörbylånga är fortsatt solklar etta med 4,2. Grannen Vimmerby ligger på 6,8.

Även när det gäller arbetslösheten för unga syns en rejäl minskning i Hultsfred. 3,7 procentenheter färre saknar jobb och det är den fjärde största minskningen i länet. Nu är 12,3 procent av de unga utan sysselsättning och där har Hultsfred tre kommuner efter sig i länet. Rikssnittet är 8,6 och länssnittet 10,1.

Bland de utrikes födda noterar Hultsfred länets största minskning. 35,7 procent är utan jobb, vilket är 10,1 procentenheter färre jämfört med ifjol. Även på den listan är Hultsfred näst sämst i länet. Högsby ligger på 40,8.  Riket noterar 19,1 och länet 27,9.

 Större minskning bland män

Ser man på riket i stort har antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen minskat med 18 000 på ett år. Främst ökar sysselsättningen bland män.

– En viktig förklaring till utvecklingen är att många av de utomeuropeiskt födda män som kommit till Sverige nu får jobb i större utsträckning än tidigare, både subventionerade och osubventionerade. Det är också färre nyanlända män som skriver in sig på Arbetsförmedlingen, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten för utrikes födda män har minskat från 21,0 till 18,5 procent på ett år. Bland utrikes födda kvinnor har arbetslöshetsnivån gått ner från 20,8 till 19,6 procent.

I Hultsfred är 228 personer öppet arbetslösa – en minskning med hela 47,9 procent.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt