Annons:

Migrationsverket om hårda kritiken:

Foto: Migrationsverket/Pressbild

Migrationsverket om hårda kritiken: "Ohederligt att som politiker inte säga sanningen"

2016 fattade riksdagen beslut om nya och mycket hårdare lagar inom migrationsområdet. Det är den lagstiftning Migrationsverket har att förhålla sig till.
– Det är ohederligt att som politiker inte berätta sanningen, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket.

Annons:

Utvisningen av familjen Park, som bor i Högsby kommun, har väckt mycket missnöje i länet. Häromdagen tog Socialdemokraternas distrikt i länet kraftigt avstånd mot beslutet. Familjen har bott i Fågelfors i tio år och består av två vuxna och tre barn, vilka alla är födda i Sverige. Föräldrarna kommer från Nordkorea, men har utvisats till Sydkorea. 

"Socialdemokraterna i Kalmar län vill med kraft ta avstånd från Migrationsverkets beslut att utvisa familjen Park. Migrationsverkets beslut att utvisa familjen Park från Sverige, där barnen är födda, till Sydkorea ett land de inte har någon relation till är oacceptabelt", skrev S i Kalmar län.

Nu har Migrationsverket tröttnat på kritiken mot dem.

– Utgångspunkten är ganska konstig faktiskt. Jag går inte på det enskilda ärendet, men det rör en familj som har varit här under lång tid. I grund och botten handlar det om att det i den tidigare lagstiftningen fanns möjlighet att bevlja uppehållstillstånd på de här grunderna. Men regeringen, ledd av Socialdemokraterna, valde att ta bort den möjligheten när skärpningen av lagstiftningen kom till 2016, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket och fortsätter:

– Migrationsverket påpekade detta i remissvaret att man tar bort det som förenklat kallas humanitära skäl och att det kommer få stora konsekvenser för utsatta grupper. Det skrev vi uttryckligen i remissvaret och nu ska man förlänga samma lagstiftning. Då säger vi samma sak och frågar oss om det är förenligt med Barnkonventionen. Då kommer vi behöva hjälp och styrning.

"Otroligt märkligt"

Fredrik Bengtsson säger att det är konstigt att man går ut och kritiserar myndigheten för det som partikamraterna i riksdagen sagt att myndigheten ska göra. 

– Det är deras regeringsbärande parti som sagt till oss att göra så här, därför blir det här otroligt märkligt. Jag förstår verkligen inte. 

Enligt Migrationsverkets kommunikationschef är två av de tre saker Socialdemokraterna i länet lyfter lagstiftningsfrågor.

– Det ligger på politikens bord och frågorna ägs inte av Migrationsverket. Att vi har långa handläggningstider må vara hänt, men det är inget ärende som har tagit tio år. Den här familjen har fått en rad olika beslut genom åren. 

"Ohederligt av politikerna"

Fredrik Bengtsson anser att Socialdemokraterna agerar ohederligt i frågan.

– Jag tycker att det är ohederligt av politiker att gå ut och kritisera den myndighet som följer den lagstiftning de har valt att begränsa. Det är ohederligt att som politiker inte berätta sanningen. Sanningen är att deras parti gjort att familjer i den här situationen inte kan stanna i Sverige. Vi som myndighet måste följa de besluten. 

Hade det varit möjligt att låta dem stanna vid den tidigare lagstiftningen?

– Det hade funnits möjlighet om de hade varit lika länge som de har varit i dag. Det första man tittar på är skyddskäl och vi skickar inga familjer till Nordkorea, men lagstiftningen säger att det genom praxis från domstolar finns möjlighet att undersöka om det finns något annat land där de kan vara säkra. Nordkoreaner har rätt till medborgarskap och uppehållstillstånd i Sydkorea. Att familjen har varit här länge, att bevilja dem uppehållstillstånd på sådana grunder har Socialdemokraterna tagit bort möjligheten för.

Hur många liknande fall som inte fått samma mediala uppmärksamhet finns det?

– Det finns många liknande fall där man har varit väldigt länge. Jag uttalar mig inte i det specifika fallet, men har man varit här väldigt länge har man fått många beslut under resans gång.

Varför tror du att politikerna gör de här utspelen?

– Jag vet inte. Jag blir uppriktigt förvånad över att man inte själv ser att myndigheter följer de beslut som man har fattat. Om man har problem med konsekvenserna av sina beslut bör man agera på den politiska arenan och inte kritisera den myndighet som gör det man har bestämt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt