Annons:

Noelles liv har kraschat – efter kommunens hantering: ”Inte värd något i deras ögon

Autistiska Noelle Anemyr har blivit en deprimerad hemmasittare när hennes liv har vänts upp och ner efter Vimmerby kommuns ovilja att lösa hennes utbildningsmöjligheter. Foto: Privat

Noelles liv har kraschat – efter kommunens hantering: ”Inte värd något i deras ögon"

Noelle Anemyr, 17, är autistisk, har Downs syndrom och ett liv som har vänts upp och ner på kort tid. Flytten till gymnasiesärskolan i Hultsfred hösten 2018 blev en katastrof och nu riktar hennes mamma, Erica Rinaldo, hård kritik mot Vimmerby kommun efter dotterns krasch.
– Jag är så ledsen för Noelles skull för att Vimmerby kommun inte ser henne. Hon är inte värd något i deras ögon, säger Erica Rinaldo.

Annons:

Det är på sociala medier, i ett inlägg på Instagram, som familjen skriver att Noelle Anemyr har gått från lycklig skoltjej till ensam och övergiven av samhället.

– Hon har i snart ett år varit sysslolös när inte Vimmerby kommun har agerat. Vi har inte fått något stöd och de vägrar ta ansvar. Grunden till det hela är att de envisas med att skicka sina mest sårbara elever till en särskola i Hultsfred efter grundsärskolan, säger Erica Rinaldo och fortsätter:

– När eleverna har gått ut grundsärskolan i Vimmerby så finns det två alternativ: börja i Hultsfred eller börja på daglig verksamhet. Det är ett stort glapp och ett stort misslyckande att det inte finns något i Vimmerby.

Noelle har placerats i en främmande skola i en annan kommun där ingen kände henne eller visste hur hon fungerar.

– När man flyttar en autistisk person till en annan miljö så måste det göras enligt konstens alla regler. Det gjordes inte här. Man ska veta att de med autism har en värld där allt kretsar kring miljö, rutiner och regelbundenhet, säger Rinaldo. 

"Väldigt uppslitande scener"

Hon berättar att personalen byttes ut över sommaren, vilket ledde till att Noelle möttes av okända människor på första skoldagen. Okända miljöer och övergångar kan vara mycket påfrestande för personer som Noelle och måste hanteras varsamt och med kunskap.

– När Noelle, och flera andra elever med autism, kom dit så möttes de av främmande människor. De frågade om hur Noelle fungerar och jag blev chockad. Hur kan man göra så? Man kan inte sätta en så utsatt individ i den här situationen, säger Rinaldo och fortsätter:

– Det resulterade i att hon kraschade fullständigt. De förstår inte varför hela deras värld blir undanryckt och man kan inte förklara var den gamla skolan är och varför de har tvingats in i en ny situation. Det var flera elever som bara skrek och grät. Det var väldigt uppslitande scener. Hon kan inte fortsätta gå där och har utvecklat en stark ångest inför det här stället där hon upplever en stor skräck.

Övergången till Hultsfreds gymnasium blev snabbt en katastrof för Noelle som var hemma från skolan sedan förra hösten. Nu menar Erica Rinaldo att det är Vimmerby kommuns att finna en lösning som fungerar.

– Hon ska få rätten till att vara lugn, trygg, harmonisk och fortsätta utvecklas. Istället rycks hon upp med rötterna. Vimmerby kommun vill bara bli av med problemet och fösa in henne på en daglig verksamhet. Jag tittade på det alternativet men jag blev chockad när jag hörde vad de gör. Vad finns det att göra för en 17-årig tjej i Vimmerby? Då sa de att de åker till sopsorteringen två gånger i veckan och har en mysig grupp där de sitter och fikar och pysslar.

"En deprimerad hemmasittare"

Rinaldo tycker att kommunens hantering varit minst sagt bristfällig och menar att kommunen drar undan mattan för de sköraste och mest sårbara människorna.

– Hon har varit sysslolös sedan i höstas. Hon har blivit en deprimerad hemmasittare utan social kontakt på grund av att Vimmerby kommun inte agerar. Cheferna säger att det inte finns någon plats för henne. Jag tycker att man ska anpassa en plats då.

Vad har du för förslag?

– Hon kan läsa särskolans gymnasieplan på Vimarskolan där hon känner igen miljön och trivs. Man måste se utanför ramarna, det är Vimmerby kommun som har satt Noelle och vår familj i denna jobbiga situation. Vimmerby kommun pressar in eleverna till gymnasiesärskolan i Hultsfred. Man gör det enkelt för sig, de vill inte se att det tar så hårt på eleverna och följer inte upp hur eleverna mår. 

Vad säger du om Vimmerby kommuns agerande?

– Jag är grymt besviken. Ett miljöombyte tar år och den tiden har vi inte att spela att på. Hon har varit hemma sedan i höstas och det beror på att Vimmerby kommun inte agerar. Låt de som har nyckeln få ta hand om henne. Det finns inte mer tid att spela. Jag bönar och ber. De säger att det inte finns någon möjlighet och jag förstår inte vad som är problemet. De har inget humant tänk utan det handlar om ovilja och lathet.

Hur påverkar det dig som mamma?

– Det är värst för Noelle. Som mamma är det hjärtslitande och en maktlös kamp. Det är som Davids kamp mot Goliat. 

"Är inte värd något i deras ögon"

Hon säger att det inte är någon som blir hemmasittare frivilligt och väljer ensamhet och utanförskap. Hennes önskan är att Vimmerby kommun anpassar en skolgång till Noelle på Vimarskolan i Vimmerby där hon känner sig trygg. 

– De måste se människan bakom sina beslut. Jag känner mig uppgiven, trött och ledsen. Jag har förlorat tron på att Vimmerby kommun bryr sig om barnen. Man skriker för döva öron, jag har stångat mig blodig, men inte fått något gehör. Kan det hända i Vimmerby 2019? Jag trodde att vi var bättre. Jag är så ledsen för Noelles skull för att Vimmerby kommun inte ser henne. Hon är inte värd något i deras ögon. 

Rinaldo berättar även att familjen har startat namninsamling mot kommunens hantering och den ska i sin tur lämnas in till Vimmerby kommun. 

Fotnot: Vi har varit i kontakt med Peter Karlsson (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Vimmerby. Han säger att han inte kan uttala sig i frågan och hänvisar till tjänstemännen. Vår avsikt är att följa upp denna artikel så fort som möjligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt