Annons:

Jubilerande marknad lockar nya knallar: ”Viktig för att klara budgeten”

Bo Sahlin, Ove Karlsson, Marianne Leijon och Britt-Marie Sällqvist är med och arrangerar Hultsfreds marknad på lördag. Foto: Ossian Mathiasson

Jubilerande marknad lockar nya knallar: ”Viktig för att klara budgeten”

För tionde året i rad står Hultsfreds FK för värdskapet av Hultsfreds marknad och Slöjdens dag genomförs för 20:e gången.
I helgen väntas runt 25 000 besökare besöka marknaden.
– Att vi har tioårsjubileum med marknaden får vi fira efteråt, säger Ove Karlsson, sammankallande i Hultsfreds FK:s marknadskommitté.

Annons:

Sista helgen i augusti är det alltid Hultsfreds marknad och nu drar det ihop sig på nytt. 

Årets marknad blir extra festlig eftersom Hultsfreds FK gör sin tionde marknad på orten och Slöjdens dag arrangeras för 20:e gången. Sommaren 2010 var första gången som HFK stod som arrangör för marknaden och räddade den populära marknaden med kort varsel efter Rockpartys konkurs. 

Ove Karlsson är snabb med att berätta att 186 knallar kommer till Hultsfred, vilket är en ökning jämfört med förra året då antalet knallar landade på 181 stycken. 

– I en verksamhet som bara går neråt så är det väldigt positivt. Antalet knallar blir färre och färre varje år och minskningen började för 20 år sedan. HFK har haft marknaden i tio år och vi har känt av det. Det är positivt att det har skett en liten ökning, säger Ove Karlsson. 

Viktig för klubbens verksamhet

Fredrik Eirasson berättar att 40 av knallarna är helt nya på Hultsfreds marknad och det betyder att 35 knallar har försvunnit. 140 funktionärer från Hultsfreds FK gör lördagens marknad möjlig och ska klubbens budget gå ihop krävs ett bra ekonomiskt resultat denna helg.

– Det är en väldigt viktig del för att vi ska klara budgeten. Det är mycket som hänger på marknaden, säger Bo Sahlin, ordförande i Hultsfreds FK. 

Ove Karlsson fyller i:

– Marknaden betyder massor rent ekonomiskt utan att gå in på några summar. Alla måste hjälpas åt för att få denna inkomst. HFK har igång 140 funktionärer och det går åt flest personer på parkeringen. Vi räknar med ungefär 3 000 bilar så då går det åt att de hittar rätt, säger Ove Karlsson. 

Slöjdens dag jubilerar

Det kommer hela tiden finnas ungdomslag från Hultsfreds FK som städar på området, framför allt inne på matområdet, för att det ska vara snyggt och prydligt.  

Hur många besökare hoppas ni på?

– Det kom mellan 20 000 och 25 000 besökare förra året och vi hoppas på att vi ska slå det i år, säger Ove Karlsson. 

På lördag genomförs också Slöjdens dag i hembygdsparken. Det är hembygdsföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerar det för 20:e gången, med andra ord ytterligare ett jubileum att uppmärksamma på lördag. Det är 25 hantverkare som dyker upp i hembygdsparken i år.

– Det blir som en oas i parken, säger Britt-Marie Sällqvist i Hultsfreds hembygdsförening. 

"Vill slå ett slag för äkta hantverk"

Marianne Leijon från Vuxenskolan har hittat hantverkarna som återigen vill besöka marknaden i norra Kalmar län. 

– Vi vill slå ett slag för äkta hantverk, säger Marianne Leijon. 

Erikssons tivoli är på marknaden i år igen, likaså Bondens torg. 

– Vi säger till knallarna att vi har en endagsmarknad men de som vill komma och börja sälja på fredagen får givetvis göra det. Tivolit och matserveringen kör igång redan på fredagen. Det finns ett bra samarbete mellan HFK, hembygdsföreningen och Vuxenskolan, som tillsammans hjälper varandra att dra besökare, säger Ove Karlsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt