Annons:

Billyvinds planerade vindkraftetablering i Tönshult stoppas av Hultsfreds kommuns politiker. Foto: Pixabay

Kommunalt veto stoppar vindkraftverk utanför Virserum

Det blir inga vindkraftverk i Tönshult utanför Virserum. Hultsfreds kommun sätter punkt för Billyvind AB:s planer.
– Med hänsyn till vår översiktsplan avslår vi deras ansökan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Försvarsmakten hade inga problem med planerna på två vindkraftverk utanför Virserum men Hultsfreds kommun ställer sig i vägen. 

Vindkraftsindustrin styrs av den kommunala vetorätten vid etablering av vindkraft och Hultsfreds politiker har lagt sitt veto mot etableringen. Ärendet behandlades på gårdagens sammanträde för kommunstyrelsens arbetsutskott och kommer ta sig till förbi både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan avslaget är ett faktum. 

– Det som ligger till grund för vårt avslag är att fyra bostäder ligger för nära den planerade vindkraftsatsningen. Man brukar ha en gräns på 1 000 meter mellan vindkraftverk och bostäder och i denna ansökan ligger det närmsta huset 685 meter från vindkraftverken, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

"Finns olika synpunkter"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tror att det är ett ärende som skapa splittring i partigrupperna. 

– Det finns olika synpunkter oavsett vilket parti det är. Det betyder inte att vi kommer säga nej till varenda ansökan som kommer in framöver. Varje ärende är unikt och i detta fall avslår vi ansökan som det ser ut just nu, säger Tomas Söreling (S). 

Hultsfreds kommun har inte tagit ställning till den stora vindkraftsatsningen med 15 vindkraftverk på 250 meter utanför Målilla än. 

– Det är ett stort frågetecken kring den satsningen. Det är många värden som är hotade av en sådan vindkraftssatsning och det finns flera turist- och besöksnäringsaktiviteter i området, säger Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt