Annons:

Så utvärderas feriepraktiken som överskred budget

135 ungdomar i Hultsfreds kommun erbjöds feriepraktik under sommaren 2019. Precis som 2018 fanns vissa svårigheter med placering av ungdomar i kommunens ytterområden.

Annons:

Hultsfreds kommun erbjuder varje år feriepraktik till kommunens ungdomar och socialförvaltningens arbetsmarknadsenhet har i vanlig ordning gjort en utvärdering av feriepraktiken för 2019. 

Sektionschefen Robert Andersson anser att arbetet med feriepraktik har varit lyckat och intresset är fortsatt stort. Kommunen fick in 205 ansökningar, varav 188 stycken var kvalificerade ansökningar, och erbjöd 135 ungdomar sommarjobb i kommunala och ideella föreningar. 

Feriepraktiken överskred budget

Robert Andersson skriver, precis som i fjol, att det har funnits en viss svårighet att placera ungdomar i ytterområden på grund av obalans mellan antalet ungdomar och antalet platser per ort. 

”Vissa ytterområden har också mer ungdomar än tillgång på platser. Majoriteten av ungdomarna har dock blivit placerade på samma ort som de bor. Då platser på annan ort blivit aktuella har gles kollektivtrafik, budget och ovilja från ungdomarna att resa gjort att vissa platser har blivit tomma”, skriver Robert Andersson. 

Budgeten var beräknad till 915 600 kronor men det totala utfallet blev strax över en miljon kronor. 

”En anledning till underskottet är att ungdomarna i högre utsträckning har jobbat alla sina timmar samt att arbetsgivaravgifterna ändrats under budgetåret”, skriver Robert Andersson.

"Behöver tydlig handledning"

Behovet av ett stort antal platser kvarstår till nästa år och Andersson ser feriepraktiken som ett sätt för ungdomarna att komma i kontakt med arbetsmarknaden. 

”Det finns en uttalad målsättning för verksamheten att arbeta med kvalité. Många ungdomar behöver i dag tydlig handledning på arbetsplatsen. För att det ska fungera bra är det viktigt att både ungdomen och handledaren vet vad som förväntas av dem”, skriver Robert Andersson. 

Arbetsmarknadsenheten har också bjudit in samtliga föreningar till en informationsträff för att förmedla vilket ansvar som vilade på ungdomen respektive handledaren.

Fakta

Arbetande ungdomar per ort under 2019

Hultsfred: 62

Målilla: 20

Mörlunda: 7

Virserum: 38

Vena: 7

Silverdalen: 1

Järnforsen 0

Hela kommunen: 150 (79 kommunalt, 56 förening).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt