Annons:

Ohlson kritisk mot åklagaren – kommer stämma Mordpodden

Författaren Lars Ohlson kommer inleda en civilrättslig process mot Mordpodden. Foto: Pressbild/Silvia Podrecca

Ohlson kritisk mot åklagaren – kommer stämma Mordpodden

Lars Ohlson ser inte dagens dom i Stockholms tingsrätt som en seger. Han riktar istället hård kritik mot åklagaren och kommer att stämma Mordpodden-duon.
– Jag har tagit kontakt med en advokat, säger han.

Annons:

Ena halvan av Mordpodden-duon, Amanda Karlsson, dömdes i dag till dagsböter på 9 100 kronor för brott mot upphovsrättslagen. Målsägaren, författaren Lars Ohlson, är kritisk mot rättegången.

– Jag tycker att domen är logisk med utgångspunkt från hur rättegången gestaltade sig. Det här är det största plagiatet som någonsin varit föremål för rättslig prövning och åklagaren lägger inte fram hela verket och inte heller hela plagiatet utan tar bara vissa brottstycken. Rätten har inte tagit del av hela materialet och det får åklagaren också kritik för i domen.

Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är oerhört egendomligt. Det är enormt egendomligt att poddavsnittet inte spelades upp i rättssalen och att de delar som är plagierade inte lästes upp. Jag tycker det är obegripligt och det tar rätten också upp som en egendomlighet.

"Klart att det inte räcker" 

Även när det gäller hanteringen av källhänvisningar är Ohlson kritisk mot åklagaren. Där gick rätten på Amanda Karlssons linje, som menade att det räckte att nämna verket i slutet av avsnittet.

– Åklagaren får kritik för att hon inte redde ut vad som gäller för källhänvisningar, det enda domstolen hade att luta sig mot är den tilltalades version om att det räcker att uppge det i slutet. Det är klart att det inte räcker. Det är ganska välutrett hur mycket man får citera och hur man ska göra vid källhänvisningar. Det finns i polisutredningen, men lades inte fram i domstolen.

Har du fått någon motivering av åklagaren?

– Jag har inte varit i kontakt med åklagaren. Jag tycker att rättegången var hur konstig som helst.

 "Får stå sitt kast"

Ohlson säger sig sakna emotionell inställning till domen.

– Det känns inte skönt, men jag tycker att det är principiellt viktigt och då kunde rättegången ha gjorts på ett ordentligt sätt.

Vill du att domen överklagas?

– Det är inte i första hand jag som gör det utan det är åklagaren som gör det i så fall. Jag ser gärna att domen överklagas och att man gör det på rätt sätt.

Hur ser du på straffet?

– Jag kan bara konstatera att hon får betala drygt 30 000 kronor (9 000 i böter, 21 000 i kostnad för sin advokat, red. anm.) och det är klart att det är kännbart, men gör man en sådan här grej får man stå sitt kast.

 Kommer stämma Mordpodden

Frågan om skadestånd behandlades inte av Stockholms tingsrätt.

– Åklagaren valde att inte föra min talan vad det gäller skadestånd, utan det måste jag driva civilrättsligt och det kommer jag göra. Jag har varit i kontakt med Amanda och Linnéa för att träffa en uppgörelse, men de har inte svarat. Nu har jag istället tagit kontakt med advokat.

Vad begär du i skadestånd?

– Det måste jag diskutera det med advokaten. Det handlar om två former av skadestånd, ett ekonomiskt skadestånd och ett ideellt. Poddavsnittet gick ut till en publik på 50 000 och det är 80 citat från boken. Hade källhänvisningarna gjorts på rätt sätt kunde man tänka sig att människor hade lagt märkt till min bok och man får göra en uppskattning av hur mycket jag hade sålt. Säg att 10 procent hade fått lust att köpa boken eftersom så oerhört mycket är hämtat från den så handlar det om 40 000. Jag får åtta kronor per bok. Det är ett sätt att räkna, säger Ohlson och fortsätter:

– Jag anser även att de har förvanskat boken och att deras framställan kvalitetsmässigt är långtifrån originalutgåvan. Där måste advokaten hjälpa mig med vad man kan tänka sig är rimligt. Skadeståndsmålet kan bli ganska intressant. Det kan nog dröja ett par år innan allt är avklarat.

Du är med andra ord besviken över dagens dom?

– Jag lägger inte så mycket känslor i det, jag konstaterar bara att rättegången var en eländig historia och kunde ha gjorts mycket bättre. Sedan är det uppenbart att de båda har gjort allting i samförstånd så båda borde ha blivit fällda.

Fotnot: Här kan du läsa hur Amanda Karlsson ser på domen och med om tingsrättens resonemang.

Vår tidning har sökt försvarsadvokaten Thomas Magnusson och åklagaren Linda Lauronen utan resultat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt