Annons:

Ny utbildning startar till våren i Hultsfred: ”Ska höja kompetensen”

Hultsfreds kommuns socialförvaltning startar tillsammans med Hultsfreds Lärcenter en ny introduktionsutbildning inom vård och omsorg till våren. 
– Det handlar om en förstärkt introduktion så det är ingen regelrätt undersköterskeutbildning, säger Ulrika Larsson, enhetschef på bemanningsenheten. 

Annons:

På måndag hålls ett första informationsmöte om den nya utbildningen som startar till våren och pågår under en tioveckorsperiod med en träff i veckan. Utbildningen har 15 platser och pågår från april till juni. 

– Utbildningen går bland annat ut på att informera om vår värdegrund, vilka system vi jobbar i, hur man dokumenterar och hur man sköter om hygienrutinerna. Måndagens träff ger information om allmänna och praktiska bitar för de som eventuellt kan vara intresserade av att börja studera på den nya utbildningen, säger Ulrika Larsson, enhetschef på Hultsfreds kommuns bemanningsenhet. 

Vad hoppas ni att utbildningen ska leda till?

– Att kompetensen höjs hos den outbildade personalen som vi har. Vi har framför allt en del vikarier som inte har hunnit utbilda sig till undersköterskor så utbildningen är bra för att ge dem lite mer kött på benen tills man har hunnit utbilda sig, säger Ulrika Larsson.

"Ger dem mer information"

För att utbilda sig till undersköterska på Hultsfreds Lärcenters vård- och omsorgscollege är det heltidsstudier i tre terminer, det vill säga i ett och ett halvt år. 

– Det vill vi gärna att man gör men det här handlar om en lightutbildning i jämförelse med undersköterskeutbildningen. Vi har lagt det som en uppdragsutbildning hos Hultsfreds Lärcenter. Det är vi som anvisar personer som vi vill ska gå utbildningen för att lära känna vårt arbete. Vi kan inte tvinga någon att delta. Vi ser det som en bra möjlighet, säger Larsson och fortsätter:

– Det kan till exempel handla om personer som jobbade hos oss förra sommaren och har varit vikarie under hösten och känner att man har intresserat sig för yrket utan att man har utbildningen klar. Vi ger dem lite mer information på det här sättet. 

Det riktar sig inte lika mycket till tillsvidareanställd personal?

– Det kan vara tillsvidareanställda men många av dem har säkert en utbildning eller har påbörjat en utbildning. För dem är det inte lika aktuellt. 

Utbildningen kan komma tillbaka

Den första utbildningen planeras att starta i april och hålla på i två månader med sammanlagt tio träffar.  

– Funkar det bra i vår så kommer vi säkert köra i höst igen. Då kommer det säkert nya personer som har jobbat hos oss i sommar och man ska kunna få utbildningen ganska snabbt. Det blir en utbildningsdag i veckan i tio veckor och det blir olika delar som vi kommer gå igenom, till exempel vår värdegrund, våra system, hur dokumentationen fungerar, hygienrutiner, förflyttningsutbildning och lagar som vi ska förhålla oss till. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt