Annons:

Politiker fick mejlen hackad: ”Lugnat ner mig från chocken”

Conny Daag fick sin mejl hackad i slutet av förra veckan. Foto: Ossian Mathiasson

Politiker fick mejlen hackad: ”Lugnat ner mig från chocken”

Moderaten Conny Daag utsattes för ett bedrägeriförsök i torsdags efter att han hade fått sin mejl hackad. 
– Jag har lugnat ner mig från chocken, säger fullmäktigeledamoten Conny Daag i en intervju med vår tidning. 

Annons:

Det var på torsdagsförmiddagen som Dagens Hultsfred fick ett fejkat mejl med fullmäktigeledamoten Conny Daags signatur och i mejlet stod det att han hade blivit strandsatt i ukrainska Kiev och var i behov av 17 500 kronor för att ta sig hem.

"Undrade vad de menade"

En eller flera okända gärningspersoner kom över Daags mejladress och såg sin chans att utgöra sig för att vara honom. Conny själv satt vid datorn och såg hur mejl i inkorgen försvann i ett nafs. 

– Det var rätt mycket i torsdags, det var ingen rolig upplevelse. Jag ringde runt till alla möjliga, först till banken men de hade inte kommit åt det i alla fall. Jag ringde även polisen och försäkringsbolag för att ha ryggen fri. Jag pratade med Hultsfreds kommun så de säkrade mejlen men jag får ingen ny kod förrän om en månad, säger Conny Daag. 

Hur la du märke till det som hände?

– Jag fick mejl från olika kommuner, bland annat Östersund och Vimmerby, som skrev att de skulle beakta min fråga och återkomma med svar. Jag visste inte vad det var, jag undrade vad de menade. Och det gick några sekunder, sedan försvann varenda mejl. Det var gjort på minuter och då började jag fatta vad det var frågan om. Då sitter man bara där som ett fån, säger han och fortsätter:

– Hela dagen blev förstörd, jag vet inte vad jag har gjort. Jag brukar akta mig för det men det hjälpte inte. De har kommit åt koden till mejlen så den måste ändras. 

Vet du hur de har kommit åt den?

– Nej, nej. Ingen aning. Jag har givetvis frågat men nej. Jag fick besked från kommunen, att det bara är koden. 

"Blev genomsvett"

Under torsdagen fick Conny Daag, som är ledamot i fullmäktige, ledamot i valnämnden och förste vice ordförande i socialnämnden, ta emot sms, samtal och Facebook-meddelande från alla möjliga. 

– Jag kunde inte göra något. Jag vet inte vilka de har kontaktat och jag har ett stort omfång med folk som jag har mejlat genom nämnder och förbund så det går inte att utreda vilka de har kontaktat. Jag var låst men nu flyter det på igen. Man har lugnat ner sig. När det hände blev jag genomsvett. 

Kan känsliga mejl ha hamnat fel?

– Nej, jag är inte så orolig för det. Det är inga känsliga papper som de har kommit åt, bara mejl. Från socialnämnden är det individärenden som skyddade och kommuniceras på annat sätt. 

Vad har du för råd om det skulle hända någon annan i framtiden?

– Det är bra att gå till en IT-expert och få hjälp. Man kan nte strunta i det. Jag hade kommunen som hjälp och kommer använda dem igen när jag får den nya koden om en månad. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt