Annons:

Kyrkoherden ändrar sig inte – förening intresserat av Sockenstugan

Mikael Eriksson har inga planer på att ha kvar Sockenstugan i kyrklig regi. En förening har dessutom visat intresse för fastigheten som ser ut att avyttras. Foto: Privat

Kyrkoherden ändrar sig inte – förening intresserat av Sockenstugan

Kyrkoherden Mikael Eriksson kommer inte ändra sitt beslut. Sockenstugan är fastigheten som ska avyttras – och det finns en förening som har visat intresse för ett övertagande. 
– Det väckte en del tankar som vi är intresserade av att gå vidare med, säger kyrkoherden Mikael Eriksson. 

Annons:

Aspelands pastorat har sedan tidigare meddelat att de tänker sälja fastigheter på orterna som har mer än en fastighet för sina verksamheter. 

Kyrkofullmäktige har bestämt sig för att prioritera församlingshemmet före Sockenstugan i Virserum, ett beslut som har rört upp en hel del känslor. 

"Vill inte förbättra för verksamheten"

Kämpen Frank Axelsson har hela tiden poängterat att Sockenstugan ska vara kvar i kyrkans regi men kyrkoherden Mikael Eriksson tänker inte ändra på beslutet. 

– Det finns ett demokratiskt fattat beslut som vi står fast vid. Däremot tycker jag att det var ett väldigt positivt möte som gav en del intressanta synpunkter, säger Mikael Eriksson. 

Finns det något särskilt som ni kan jobba vidare med?

– Det väckte en del tankar som vi är intresserade av att gå vidare med, säger Eriksson och fortsätter:

– Min bild är att de vill spara huset (Sockenstugan) och låta huset vara kvar i kyrklig regi men deras primära drivkraft är inte att förbättra för verksamheten. Utifrån verksamhetens behov så är församlingshemmet bättre och det är församlingsrådets bild. 

Vad ser du för fördelar med att behålla församlingshemmet?

– Lokalerna är byggda för att ha kyrklig verksamhet i sig. Sockenstugan är byggd för att vara en bank och en skola delvis. Det är egentligen en lokal som kyrkan har tagit över och som har använts bra. En gång i tiden ansågs den inte tillräckligt bra, därför byggdes församlingshemmet. Virserumsborna la kraft och engagemang på att bygga ett församlingshem för att Sockenstugan inte dög, säger Mikael Eriksson. 

"Huset kommer förstöras"

Han lyfter fram att det finns ett godkänt kök i församlingshemmet och att det krävs mindre ombyggnationer för att få en godkänd handikapptoalett. 

– Det är bra lokaler och församlingsrådet har gjort bedömningen som visar att församlingshemmet passar bäst för verksamheten, säger Eriksson. 

Hur ser du på Frank Axelssons idé med att sälja församlingshemmet som kan ge pengar till en renovering av Sockenstugan?

– Då är dilemmat att huset (Sockenstugan) inte får använda några trösklar och det innebär att hela ingången måste göras om. Dörren måste vara gjord för att man ska kunna komma in som funktionshindrad så dörrpartiet måste göras om. Vi kommer också vara tvungna att bygga en hiss i huset och bygga in ett godkänt kök. Det innebär att huset kommer förstöras på både framsidan och baksidan. Om syftet handlar om att man ska bevara lokalen som den ser ut så är inte det primära att man ska förstöra den först. 

Förening har visat intresse

Eriksson berättar att det finns en förening som har visat intresse för att ta över Sockenstugan. 

– Det finns en förening som har varit i kontakt med oss och vill ta över huset. För oss är det viktigast är att göra iordning församlingshemmet så att det funkar. Det är prio ett men innan det är klart så kommer vi inte släppa Sockenstugan. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt