Annons:

Ingen smitta bland pastoratets fast anställda – återvänder till jobbet nästa vecka

Aspelands pastorats kyrkoherde Mikael Eriksson berättar att personalen återvänder från och med måndag. Foto: Nathalie Chavez/Pressbild

Ingen smitta bland pastoratets fast anställda – återvänder till jobbet nästa vecka

Ytterligare två personer är bekräftat smittade efter klusterutbrottet vid Aspelands pastorat i Hultsfreds kommun. Kyrkoherden Mikael Eriksson är försiktigt positiv inför framtiden.
– Det har kommit till min kännedom att ingen fast personal är smittad, säger han. 

Annons:

Aspelands pastorat pausade sin verksamhet tillfälligt till följd av misstänkt smittspridning vid ett evenemang i pastoratets regi. Det var tio personer med påvisat coronavirus som deltagit i evenemanget ”Musik i Sommarkväll” i Järeda kyrka vid två tillfällen: 

Samtliga anställda inom pastoratet försattes i karantän och berörd personal har testats. Aspelands pastorat har mellan 40 och 50 anställda. 

"Ingen fast personal är smittad"

Mikael Eriksson berättar att ytterligare två personer har bekräftats smittade av covid-19 efter de två konserterna i Järeda kyrka. 

– Sedan förra veckans information har vi funderat på vilka som kan ha smittat vilka och via smittspårningen så har man skickat olika grupper av medarbetare och ideellt arbetande på testning. Allteftersom som man har fått positivt eller negativt svar så har man testat vidare. Vi har haft en uppmärksamhet på de i personalen som har känt att man börjar visa symtom med att få ont i halsen eller förkyld. Då har vi skickat även dem på testning. Till min kännedom så är det ingen fast personal som är smittad, säger Mikael Eriksson. 

Hur fasta medarbetare har testats?

– Jag kan inte riktigt svara på det. 

Hur är känslan att ingen fast personal har smittats?

– Det är jätteskönt. Det finns fortfarande några test som vi inte har fått svar på.

"Pekar åt rätt håll"

Han berättar att det ser försiktigt bra ut och i nästa vecka är tanken att medarbetarna ska komma tillbaka i jämn takt. Det var ett beslut som fattades på torsdagen. 

– Det pekar åt rätt håll. På måndag kommer de som jobbar på kyrkogården och kansliet gå tillbaka till jobbet och de som jobbar inom församlingsverksamheten går tillbaka på onsdag. Församlingsarbetet med gudstjänster och liknande börjar på måndag veckan därpå. 

Hur har ni resonerat kring det?

– Det har varit svårt. Vi är rätt många i vårt arbetslag, därför behöver vi dra igång lite försiktigt så vi har en möjlighet att prata med varandra. Vi behöver några extra dagar i nästa vecka för att prata med varandra.

Inga konfirmationer på obestämd tid 

Pastoratet har också bestämt sig för att skjuta upp tre konfirmationer på obestämd tid. 

– Det är vårens konfirmander som inte blev konfirmerade i våras. Nu hade vi planerat att åka på läger den här helgen och förbereda inför kommande konfirmationer. Nu gick det inte att genomföra så vi har skjutit upp det hela på obestämd tid.

Hur mår de anställda i rådande situation?

– Jag tror att det är ganska jobbigt att inte veta hur allvarligt det är, vad som händer härnäst och vad man vågar göra och vad man inte vågar göra. Jag tror att många medarbetare har gjort olika val men jag är säker på att de har gjort rätt val. 

Verksamheten startar vecka 37

Församlingsverksamheten ska dra igång från och med vecka 37. Under den senaste veckan har några enstaka personer jobbat med att svara i telefon, ordna begravningar och sköta arbetet på kyrkogårdarna. 

– Det har kommit frågor till mig om hur vi tänker och vad andra kan lära sig av det. Jag har fått uttryck av omtanke från församlingsborna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt