Annons:

Smittskyddsläkaren om vaccin mot lunginflammation:

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att man inte ska kontakta vården om vaccin mot vanlig lunginflammation. Foto: Pressbild

Smittskyddsläkaren om vaccin mot lunginflammation: "Kontakta inte vården och be om det"

Fler och fler vill vaccinera sig mot lunginflammation i tron att det kan hjälpa mot covid-19. Det avråder nu smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin från.
– Jag ber alla att inte kontakta hälsocentralen med önskan om att få spruta mot lunginflammation.

Annons:

Lisa Labbé Sandelin ser stora problem med att intresset för att vaccinera sig mot lunginflammation ökat den senaste tiden.

– Jag vill adressera att det finns stora problem med detta. Dels är det vaccin vi har ett vaccin som skyddar mot inversiv pneumokockinfektion, vilket betyder att det skyddar mot blodförgiftning eller allvarlig sjukdom av pneumokockbakterien. Vaccinet skyddar inte mot flera sorters lunginflammation. Många tror att man blir skyddad mot den lunginflammation man får av covid-19, men det vi vet hittills är att den lunginflammation man får är till allra största del betingad av viruset i sig. Mot covid-19-infektionen har vi inget vaccin. Ligger man en längre tid på IVA så finns det alltid en ökad risk för lunginflammation av bakterier och då är de här penumkockerna en liten del i infektionspanoramat. 

Att be alla i riskgrupperna att gå till hälsocentralerna för att vaccinera sig vore inte heller klokt, säger Labbé Sandelin:

– Då totar vi ihop många människor på en plats som inte alls borde träffas i dagsläget. Det är också så att det varit en stor efterfrågan på det här vaccinet och ett av de två vaccin vi har är på väg att ta slut. Det finns specifika grupper i vårt samhälle, till exempel de som saknar mjälte eller har stark immunhämmande behandling, som verkligen är hjälpta av det här vaccinet. Det måste sparas till de här grupperna. Därför ber jag alla att inte kontakta hälsocentralerna för att få en spruta mot lunginflammation för riktigt så enkelt är det inte. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt