Annons:

Vindkraftsprojekt bantas med färre verk: ”Viktigt att politikerna har rätt fakta”

Dackevind AB har gått från 20 till elva vindkraftverk i det planerade projektet i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

Vindkraftsprojekt bantas med färre verk: ”Viktigt att politikerna har rätt fakta”

Dackevind AB:s planerade vindkraftpark i södra delen av Hultsfreds kommun bantas med färre verk. 
– Nu har vi landat i hur vi tänker att ansökan ska vara utformad med fasta positioner för elva vindkraftverk, säger Emma Polder, anlitad konsult från Energi och Miljöstrategi AB.

Annons:

Vindkraftsprojektet har väckt mycket oro och ilska hos de som bor i trakterna runt Målilla, Mörlunda och Virserum. Föreningen Vindfrid har hela tiden haft ståndpunkten att satsningen inte ska bli verklighet md hänsyn till människor, djur, natur, turism och företagande. 

Från allra första början hade Dackevind AB planer på att uppföra 20 vindkraftverk på 250 meter men nu har bolagets ambitioner med antal verk halverats till elva stycken med samma höjd. 

– Vi är inte helt färdiga med ansökan även om vi är i slutskedet. Det blir elva vindkraftverk med samma placeringar så vi har tagit bort några verk. Till en början (2016) tittade vi på 20 verk men elva verk är väl ungefär vad vi hade förväntat oss att det skulle landa på när vi kom så här långt, säger Emma Polder. 

Vad finns det för förklaringar till minskningen?

– Vi hade två verk som stod ganska nära varandra på samrådet. Vi förstod att ett av verken inte kunde vara med men vi ville ha med dem så långt som möjligt så vi inte strök fel verk. Nu har vi kommit fram till vilket verk vi ska behålla. Det är också en markägare som har tackat nej, då har det fallit ut så som det har gjort med elva verk.

"Ovanligt att vi kan ha så låga ljudnivåer"

Dackevind har beslutat att hålla minst 1 500 meter mellan närmaste vindkraftverk och bostad där inte annat avtalats med markägare.

Krav på avstånd mellan vindkraftverk och bostäder gör att ljudnivån inte får överstiga 40 decibel. I detta fall ligger nästan alla bostäder under 35 decibel, enligt Polder. 

– Ljudmässigt har vi ingen bostad över 35 decibel. Jag ska inte säga att det är helt unikt men det är väldigt ovanligt att vi kan ha så låga ljudnivåer vid bostäder. Det är stor skillnad på 35 och 36 decibel men det kanske inte låter så mycket. Man säger att ett vanligt kylskåp ligger runt 40–42 decibel. 

Möte med politiker väntar

Hultsfreds kommun har chansen att stoppa projektet med sin vetorätt och kommunalrådet Lars Rosander (C) sa för en månad sedan att kommunen väntar på bolagets slutgiltiga information innan de säger sitt i frågan. 

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt nej till vindkraftsprojektet och Moderaterna är negativa och säger att det behövs mer objektiva fakta.

– Vi ser fram emot att ha en fortsatt dialog med kommunpolitikerna. För oss är det viktigt att politikerna har rätt information och fakta. Vi får se vad det blir framöver men vi har haft en diskussion om att vi ska träffas på något sätt framöver, säger Emma Polder. 

"En tidskrävande process"

Dackevinds plan är att de ska vara klara före sommaren med en inlämnad ansökan till länsstyrelsen.

– Det tar sedan ungefär ett år innan de lämnar slutgiltigt besked och då ska kommunen också in i det. 

När har ni tänkt byggstart om projektet går vägen?

– Jag tror att vi pratar 2022–2023. Det är ingen snabb process men det är viktigt att det får ta tid och bli rätt. Vi är tacksamma för att det är en tidskrävande process. 

Är du orolig för att kommunen kan använda sin vetorätt?

– Det är viktigt att politikerna förstår varför det är ett sådant bra projekt och varför de ska säga ja. Det är ett ovanligt bra projekt. Vi säger inte att det inte finns värden men det är inga värden som vi inte kan ta hänsyn till i området. Vindkraftverken är stora men vi har tagit hänsyn till 1 500 meter till närmaste bostad. Det är ett ärligt projekt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt