Annons:

15 vindkraftverk kan komma att placeras i Kristineberg utanför Målilla i Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

15 VINDKRAFTVERK KAN SÄTTAS UPP I KOMMUNEN

Företaget Dackevind vill sätta upp 15 vindkraftverk i ett område mellan Kristineberg och Gårdveda utanför Målilla.
– Vi ser fram emot att följa projektet. Vi är positiva till vindkraft och alternativa energikällor, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Annons:

Dackevind undersöker möjligheterna för vindkraft i ett område vid Kristineberg, cirka fem kilometer sydväst om Målilla i Hultsfreds kommun. De har ansökt om att få uppföra 15 vindkraftverk i området och projektet är precis i sin början. 

– Det har inletts en process där företaget har för avsikt att uppföra 15 vindkraftverk. Det är en lång process som väntar och det är länsstyrelsen som hanterar ärendet när det kommer till tillståndsansökan, säger Lars Rosander.

Hur ställer ni er till deras ansökan?

– Vi ser fram emot att följa projektet. Vi är positiva till vindkraft och alternativa energikällor. Det är länsstyrelsen som håller i tillståndsprocessen och från kommunens sida har vi en möjlighet att avstyra satsningen om vi inte skulle gilla det, säger Rosander. 

Det är oklart när de nya vindkraftverken tidigast kan sättas upp. 

– Ja, det ligger ett par år framåt i tiden, åtminstone ett år innan man vet exakt hur det ska bli och ytterligare ett år innan man börjar bygga, säger han.

"Ligger många år framåt"

Emma Polder på Energi och Miljöstrategi AB, konsultföretaget som har fått uppdraget att föra processen med tillståndsansökan, berättar att det är oklart hur många vindkraftverk det kan bli och när det kan bli verklighet. 

– Ansökan kommer maximalt att kunna omfatta 15 vindkraftverk. Hur många det faktiskt blir vet vi först längre fram i processen när alla investeringar genomförts, säger Emma Polder och fortsätter:

– Vi har precis haft inledande samrådsmöte med länsstyrelsen och Hultsfreds kommun. Vi har träffat en muntlig överenskommelse med de större markägarna och håller på att föra dialog med de mindre markägarna.

När kan vindkraftverken finnas på plats och bli verklighet?

– Det ligger många år framåt. När vi har skickat in tillståndsansökan så brukar handläggningstiden vara ett år, sen ska det upphandlas. Vindkraftverken kan vara klara en bit in på 2020 så det handlar om säkert fem till sju år framåt i tiden, säger Polder. 

Rosander berättar även att Lundaföretaget Billyvind AB vill uppföra två vindkraftverk i Tönshult utanför Virserum.

– Det har varit på gång i flera år och nu har företaget väckt upp tankarna igen, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt