Annons:

I slutet av september kommer Hultsfreds kommun med sitt slutgiltiga beslut angående den planerade vindkraftsparken i Tönshult. Foto: Pixabay

Då tar kommunen ställning till vindkraftsparken i Tönshult

Stena Renewables ansökan till länsstyrelsen är inlämnad. I slutet av september ska Hultsfreds kommun kom med beskedet om de godkänner eller fäller projektet med tio vindkraftverk i Tönshult. 

Annons:

Vindkraftsparken i Tönshult är det projekt som har kommit längst i sin handläggning och länsstyrelsen fick nyligen in Stena Renewables färdiga ansökan om att uppföra tolv vindkraftverk i Tönshult, strax söder om Virserum. 

Nu har Hultsfreds kommun fått begäran om ställningstagande för projektet från miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Kalmar. Kommunen ska ta ställning utifrån markanvändningen vad gäller vindkraftsparken i Tönshult. 

– Vi har fått tid på tid på oss och tar vårt slutgiltiga beslut på nästkommande fullmäktigemöte den 27 september, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).  

Vad händer fram till dess?

– Det kommer vara en process via kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen i augusti och september som föreslår fullmäktige att ta ett beslut i ena eller andra riktningen i slutet av september. Allt underlag går ut innan sommaren, sedan blir det väl lite sommaruppehåll. Politiken får diskutera det i augusti och september fram till slutligt ställningstagande den 27 september. 

"Hoppas på en allsidig debatt"

DH har tidigare rapporterat om att föreningen Vindfrid har lämnat in 654 namnunderskrifter för att stoppa stora vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun. Även sex centerpolitiker och Kristdemokraterna vill skjuta upp beslut om vindkraftsetableringar för att det krävs mer tid för att fatta korrekta beslut.

Kommunalrådet Lars Rosander vill inte uttala sig om vad han har för åsikter i frågan. 

– Vi ska behandla frågan och jag hoppas på en så allsidig och bra debatt som möjligt för att få ett bra ställningstagande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt