Annons:

Nya regler i förskolan när föräldrar permitteras

Barn- och utbildningsnämnden har infört nya regler i förskolan när vårdnadshavare blir permitterade från sitt arbete. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Nya regler i förskolan när föräldrar permitteras

Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfreds kommun har ändrat reglerna i förskolan för barn vars föräldrar har blivit permitterade. 
– Vi gör dessa förändringar för att underlätta när vårdnadshavare blir permitterade, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Barn i Hultsfreds kommun med föräldrar som korttidspermitterats till följd av coronavirusets spridning har alltjämt rätt till förskola. 

Barn- och utbildningsnämnden har dock sett över gällande riktlinjer och regler för plats i förskola eller fritidshem när vårdnadshavare blir permitterade. 

Sedan tidigare har vårdnadshavare haft två månaders uppsägningstid av barnets plats i förskola eller fritidshem och avgiften har tagits ut även om barnet slutat tidigare. Vårdnadshavare har också behövt meddela förändring av placering, till exempel föräldraledighet, senast två månader i förväg. 

Nya regler fram till 31 december

Nu, från och med den 1 april, sker tillfälliga, snabba förändringar till följd av coronaviruset. De nya reglerna gäller året ut. 

– Vi tillåter byte av plats från den dag då vårdnadshavare meddelar byte av plats på grund av permittering. Det blir enklare att till exempel minska tiden till 15 timmar allmän förskola och när vårdnadshavaren börjar arbeta igen har man rätt att omedelbart gå upp i tid. I det fall vårdnadshavaren helt vill säga upp barnets plats i förskola eller fritidshem på grund av permittering tas uppsägningstiden på två månader tillfälligt tas bort, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Tvingas skicka in ny ansökan

Om vårdnadshavare har sagt upp platsen och senare behöver plats i förskola kommer man att behöva ansöka på nytt och har rätt till plats inom fyra månader.  

– Det kan dock innebära att barnet inte får plats i just den förskola eller barngrupp barnet tidigare gick i, säger Martin Snickars. 

Avgiften för plats i förskola eller fritidshem styrs av vårdnadshavarens inkomst, vilket innebär att en låg inkomst ger låg avgift. I det fall vårdnadshavaren inte har någon skattepliktig inkomst blir det heller ingen avgift. 

– Vi uppmanar vårdnadshavare som blir permitterade att ändra inkomst, säger Snickars. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt